Siten använder cookies och geografisk positionering för att förbättra användbarheten och göra innehållet mer relevant för dig. Läs mer här

Klassikerprat på Stadsbiblioteket

Sex klassiker alla läst (eller kanske inte...) 
Diskutera din favoritbok eller berika ditt litterära kapital genom ren tjuvlyssning....


ONSDAG 1/2 KL 18.00, PLAN 1

KLASSIKERPRAT: FARVÄL TILL VAPNEN AV ERNEST HEMINGWAY (1899–1961)
Den pacifistiska krigsromanen Farväl till vapnen (1929) blev en av Hemingways stora succéer och är baserad på författarens egna erfarenheter under första världskriget.
Föreläsare & samtalsledare: Christian Edvall som nyöversatt och skrivit efterord till Farväl till vapnen.

MÅNDAG 13/2 KL 18.00, PLAN 1
KLASSIKERPRAT: TILL VÄNNEN SOM INTE VILLE RÄDDA MITT LIV AV HERVÈ GUIBERT
(1955-1991)
I januari 1988 fick författaren, filmaren och fotografen Hervé Guibert beskedet att han är hiv-positiv. Romanen om hans sista år Till vännen som inte ville rädda mitt liv slog ner som en bomb när den kom ut i Frankrike 1990. Inte bara för sina närgående skildringar av sex och aids utan också för det avslöjande porträttet av Guiberts vän och älskare, den franska filosofen Michel Foucault, som inte ville att någon skulle veta att han var döende i aids och förnekade sjukdomen in i det sista.
Föreläsare & samtalsledare: Jenny Högström, författare, kritiker och översättare.

MÅNDAG 27/2 KL 18.00, PLAN 1
MOTSTÅNDETS ESTETIK AV PETER WEISS (1916-1982)
Den världsberömde konstnären, filmmakaren och författaren Peter Weiss kom till Sverige 1939 som 22-årig judisk flykting. För 60-talets västtyska protestgeneration blev han en kultfigur i kampen mot fascism och imperialism. I Sverige, där han levde större delen av sitt liv, kom Weiss aldrig över känslan av utanförskap. I romantrilogin Motståndets estetik skildras en grupp människor med start i det sena trettiotalets Europa. Vi följer deras kamp mot det fascistiska förtrycket, från Berlin till inbördeskriget i Spanien, i det revolutionära Paris och i saltsjöbadsandans Stockholm. Föreläsare & samtalsledare: Tomas Forser, författare, litteraturkritiker, professor.

MÅNDAG 13 / 3 KL 18.00, PLAN 1
KLASSIKERPRAT: BRUNO SCHULZ - MÄSTARE FRÅN ETT UTPLÅNAT LANDSKAP
Den polsk-judiske författaren Bruno Schulz (1892–1942) tillbringade hela sitt liv i den polska provinsstaden Drohobycz. Där skrev han de två märkliga prosasamlingarna Kanelbutikerna och Sanatoriet Timglaset som i dag räknas bland den europeiska litterära modernismens främsta verk. Den nyligen utkomna Bruno Schulz: Brev, essäer, noveller innehåller 140 av Schulz personliga brev och ett urval av hans essäer och noveller. Utifrån dessa och Schulz liv och författarskap samtalar Emi-Simone Zawall – som översatt, skrivit förord och gjort urvalet till boken.

MÅNDAG 27/ 3 KL 18.00, PLAN 1

KLASSIKERPRAT: KÖRKARLEN AV SELMA LAGERLÖF(1858-1940)
Körkarlen (1912) var ett beställningsjobb för Tuberkulosföreningens tidskrift, skriven straxefter att Selma Lagerlöf fått Nobelpriset. Det är nyårsnatt och frälsningssoldaten Edit ligger för döden, smittad av David, mannen hon älskar. Han är en brutal suput och hustruplågare. Under nyårsnatten uppstår ett slagsmål på kyrkogården och David blir så illa slagen att Körkarlen kommer för att hämta honom. Lagerlöf skrev också manus tillsammans med regissören och huvudrollsinnehavaren Victor Sjöström för den kultförklarade stumfilmen med samma namn.
Föreläsare & samtalsledare: Lisbeth Stenberg, Selma Lagerlöf-sällskapet.
Intro: ”Selma på 15 minuter” med serietecknaren Henrik Lange.

MÅNDAG 3/4 KL 18.00, PLAN 1
KLASSIKERPRAT: IS AV ANNA KAVAN (1901-1968)
I den postapokalyptiska romanen Is har en ny istid provocerats fram av ett kärnvapenkrig. En man söker frenetiskt efter en flicka med albinohår som han gång på gång tappar bort. Färden går genom ett land ockuperat av en främmande militär makt. Men det största hotet är naturen själv, vars väggar av is breder ut sig över världen. Kavans egen förläggare beskrev boken som en korsning av Kafka och tv-serien The Avengers. Is har tolkats som en metafor för Kavans heroinmissbruk och psykiska ohälsa men även som kritik av ett totalitärt samhälle. Anna Kavans författarpersona är mytomspunnen, hon brände alla sina dagböcker och brev och levde under fyra olika namn. Hennes liv präglades av ett produktivt skrivande, många resor världen över, depressioner och ett heroinmissbruk hon aldrig lyckades ta sig ur.Is blev hennes sista roman.
Föreläsare & samtalsledare: Helena Fagertun, översättare och redaktör för tidskriften Provins, som översatt och skrivit förordet till den nya utgåvan av Is.

 


Arrangamang: Stadsbiblioteket Göteborg och Studieförbundet Vuxenskolan.