Alla nyheter

Jag vill betala tillbaka

- Jag var 16 år när jag kom ensam till Sverige från Afghanistan 2009. Efter fyra månader i ett transitboende i Stockholm flyttade jag till släktingar i Ljusdal.

- Jag har min gode man att tacka för mycket hjälp och stöd i början  – han är min idol, faktiskt!

Shakeb Rasooli kom tillsammans med flera andra flyktingar från Afghanistan via Ryssland och Finland.

- Min familj var överens om att jag skulle åka. Vi gjorde som många andra, betalade en smugglare för att ta mig till Sverige. Min familj fick betala 15 000 dollar.

Shakeb föll för Stockholm och ville bo kvar där men det blev Ljusdal.

- Jag hade det bra i Ljusdal även om det är en liten ort. Jag kunde koncentrera mig på skolarbetet. Jag gick International Baccalaureate-programmet på gymnasiet i Bollnäs, där all undervisning är på engelska.

När Ljusdal började kännas trångt flyttade Shakeb till Stockholm, fortsatte plugga och tog studenten.

- Jag är intresserad av språk så jag läste svenska och persiska också.

Flytten till Stockholm har gett Shakeb nya möjligheter.

- Jag vill få nya kontakter för att kunna skapa en bra framtid. Det finns större möjligheter till det i en storstad än på en liten ort.

Första jobbet efter studenten var i restaurangbranschen på Arlanda. Nu är det IT som gäller, en dröm som Skakeb haft länge.

- Jag jobbar på IT-avdelningen i Sigtuna kommun och står i kö för en lägenhet där eller i Stockholm.

När Shakeb kom till Sverige blev han ett tag orolig för att han skulle skickas tillbaka.

- Det dröjde länge innan jag fick uppehållstillstånd. De som kom samtidigt med mig hade sina papper klara på mellan tre och sex månader. Jag fick vänta i över ett år.

- Jag koncentrerade mig på skolan och försökte att inte tänka för myckaket på varför det tog så lång tid. Det vet jag fortfarande inte.

Shakeb är glad att han har fått chans att studera. Han är född och uppvuxen i Afghanistan men under en period bodde familjen i Pakistan.

- Min pappa ville att min syster också skulle få gå i skolan. Det var inte möjligt i Afghanistan där talibanerna bestämde. Nu bor mina föräldrar och syskon i Tyskland och jag hälsar på dem en gång om året. Vi har mest kontakt med varandra via Skype.

Förutom att jobba med IT har Shakeb börjat som volontär på sin fritid på Studieförbundet Vuxenskolan i Stockholm.

- Jag vill betala tillbaka för all hjälp jag har fått. Nu kommer det många ensamkommande barn som behöver stöd. Jag fick kontakt med SV i Stockholm och nu hjälper jag till med bland annat tolkning.

_______________
Detta är ett utdrag ur SVs kommande bok ”Kallt men snällt. 16 berättelser om Sverige och vägen hit”. Mer information om boken kommer här på webben inom kort. 

Foto:Privat