Hälsa & välbefinnande, Mat & dryck

Öl och vin är fermenterade drycker som de flesta känner till, men det finns även mer hälsofrämjande fermenterade drycker utan alkohol.

Lär dig tillverka fermenterad dryck med det naturen har att erbjuda för säsongen av grönsaker, frukt, bär, kryddor och honung, det är bara att låta fantasin flöda. Att fermentera dryck är okomplicerat och kräver i de flesta fall inga specialingredienser. Burkarna och flaskorna är vackra att se på från första början och det är spännande att på nära håll följa utvecklingen från råvara fram till det syrliga, uppfriskande och pärlande slutresultatet. Fermenterade drycker är ett välgörande, delikat och festligt alternativ till läsk och så välsmakande och törstsläckande att även små barn kan uppskatta och njuta av drycken.

Under kursen kommer vi att tillverka tre olika fermenterade drycker som ni sedan får med er hem att vaka över och sköta om. Den mexikanska ananasdrycken tepache, en frukt - eller bärkvass med rötter i Östeuropa och den fermenterade te-drycken kombucha. Det kan även hända att vi prövar på den indiska rödbets – och morotsdrycken kanji…