Djur, natur & miljö, Mat & dryck

Fermentering: mjölksyrade grönsaker

Kursen börjar med en teoretisk genomgång av mjölksyrning. Sedan blir det praktisk tillverkning av ungefär en liter syrade grönsaker som du tillreder i en glasburk.

Notera att du ska förbereda med grönsakskniv, skärbräda, rivjärn och en bunke på ca 2 liter inför kursen. Du ska även förbereda med ca 1 kg grönsaker såsom vitkål och blandade grönsaker. Se nedan för mer ingående beskrivning på vad som ska förberedas.

Tag med
Kursdeltagaren ska ta med sig med en glasburk med lock minst 1,5 liter, ca 1 kg egna grönsaker, grönsakskniv, rivjärn, bunke på ca 2 liter och en skärbräda. Grönsakerna ska vara vitkål och blandade grönsaker (till exempel motor, lök eller vitlök).

Sedan kursledaren Solveig Södahl insåg matens påverkan på våra kroppar, på planeten och på andra människor längs livsmedelskedjan, blev hon inspirerad att lära sig hur man odlar sin egen mat på ett hållbart sätt. En sak ledde till den andra och sedan denna första ideologiska gnista har hon arbetat med en matavfalls-restaurang, blivit entusiast och lärare inom fermentering. För Solveig är första steget med matlagning att se sig omkring och hitta råvaror som kan användas utan alltför stor miljöpåverkan. Det kan vara grönsaker på väg att slängas i stormarknaden, vilda nässlor eller lokalt odlade bönor.

Anmäl dig här till höger alternativt via mail: lerum@sv.se eller telefon: 0302-158 58

mer info om kursen finner du här hos Slöjd & Byggnadsvård

Parkeringsinformation för Nääsområdet:
Varför kostar det att parkera på Nääs?
Nääs ägs och drivs av den privata donationsstiftelsen August Abrahamsons stiftelse.
Stiftelsens önskan är ett öppet och välskött område för rekreation och upplevelse av den unika kulturmiljön. P-avgiften går just till underhåll och vård av och vägar och mark på Nääs samt vård av byggnader.

Var får man parkera?
På området finns tre parkeringsautomater och biljett köpt i någon av dem gäller på de skyltade avgiftsbelagda parkeringarna.

För resa med kollektivtrafik vänligen se www.vasttrafik.se