Murning med lera - vt 18

Murning med lera - vt 18

Hantverk, Trädgård, hus och hem

Lera är ett material som mer och mer används när man vill bygga miljövänligt men att använda lera som byggmaterial har lång tradition i Sverige. Både till stommen, som ytskikt och för att täta mot drag. Under denna kurs får du bekanta dig med materialet, lära dig blanda bruk och testa olika tekniker som kubb, knopp, lerputs, adobe, flätverk och lättlera. Lera som byggmaterial har återigen blivit aktuellt, både i gamla och nya hus där man vill bygga med billiga, sunda och hållbara material.

Under kursen kommer du att få prova på olika lertekniker såsom en blandning av trä och lera, flätverk och lera samt så kallad lättlera där fibrer och lera blandas. Du kommer också att lära dig de ingående komponenterna i de olika bruken samt hur de blandas. Tyngdpunkten ligger på praktik med teoretiska inslag.

Kursen är en del av REKOfestivalen.

Kursledare är Ulf Henningsson, civilingenjör och lerbyggare med flerårig erfarenhet av att arbeta med lera och anlitas också ofta som kursledare samt Olle Hagman som skrivit mycket om lera och att mura med ved.

Äta
Enklare lunch, fika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. Vi kommer att äta ute vid kursplatsen.

Tag med
Oömma kläder – det är ett ganska smutsigt och kladdigt arbete. Grova skor. Kraftiga handskar, gärna vattentåliga t ex gummihandskar. Om du har kan du även ta med murverktyg till putsningen såsom murslev, skånska, putsbräda men det är framförallt händerna som används. Kamera och papper och penna kan vara bra att ha för att stärka minnet.

Anmäl dig här till höger alternativt via mail: lerum@sv.se eller telefon: 0302-158 58

Mer info finner du här