Hantverk & konst

Fördjupning i skedtäljning med en av landets främsta skedtäljare

Under kursen gör vi olika typer av skedar med de enklaste verktygen: kniven, yxan och skedjärnet (skedkniven). Vi startar med att repetera grunder, samt förfina täljgrepp och täljteknik. Vi utgår från förberedda, grovhuggna skedämnen från rakväxt björk.

Sedan är det dags att bekanta sig ordentligt med yxan och dess möjligheter. Steg för steg går Fritiof genom hur du med yxan formar skeden ur fint utspräckta ämnen. Med enkla övningar och repetering övar du upp teknik och känsla.

Under kursens andra dag får du tälja skedar från krokväxt material: Den lilla skopan, ätskeden eller såssleven t.ex. De krokväxta träbitarna bär på fantastiska möjligheter i form av svängda och sköna former som verkligen kommer till sin rätt just till skedar av olika slag.

Under kursen går Fritiof även igenom vård och skärpning av verktygen. Utifrån korta övningar för vi diskussioner kring form och funktion.

Kursledare

Fritiof Runhall är huvudlärare på Sätergläntans treåriga träslöjdsutbildning och en av landets främsta skedtäljare.

Förkunskaper

För att delta behöver du ha täljt skedar eller slevar tidigare och vara bekant med verktygen och täljteknikerna. Är du nybörjare har vi kursen Sked och slev med SkéAnders i oktober istället.

Material
I kursavgiften ingår ett grovhugget ämne, material till fyra rakväxta skedar i björksplint och tre mindre krokväxta ämnen (3-8 cm bredd). Eventuellt material utöver detta kan köpas på plats. Du får gärna ta med eget krokväxt material.

Äta
Välkomstfika och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras på Nääs Slottskafé och restaurang. Meddela eventuella allergier eller önskemål i god tid till Studieförbundet Vuxenskolan.

Ta med
Täljkniv, yxa, skedjärn och krokvuxna ämnen om du har och vill. Annars finns verktyg och material på plats.

NÄR, VAR & HUR
Datum: 4-5 maj
Tid: lördag & söndag 10-17
Kursledare: Fritiof Runhall
Avgift: 1 950 kr
Plats: Vinkelsalen, Slöjdseminariet, Nääs

Anmäl dig här till höger alternativt via mail: lerum@sv.se eller telefon: 0302-158 58

mer info om kursen finner du här hos Slöjd & Byggnadsvård