Hantverk & konst

Detta är en grundkurs i snickeri för dig som tycker att snickeri verkar kul men som helst vill lära dig i en separatistisk miljö. Här kommer du få möjlighet att prova, öva och nöta med olika slags verktyg och metoder. Vi kommer prova både manuella och eldrivna verktyg i lugn takt utan press.

Kursens innehåll:

Under kursen kommer vi att tillverka varsitt föremål, förslagsvis ett insektshotell, med avsikt att på så sätt få öva på flera olika snickerimoment.

Kursen börjar med en teoretisk genomgång innan vi ger oss i kast med det praktiska. Du ges grundläggande virkeskunskap, bland annat om fibrer och krympning. Fokus kommer att ligga på träslagen fur och gran. Vi kommer att gå igenom olika verktyg och sammanfogningar, om hur och när en använder dem.

Därefter kommer du få vägledning i att göra en enklare ritning, för att sedan göra en kapnota (en lista på delarna som du behöver för att bygga ditt föremål och delarnas mått) och sedan kapa, eller möjligtvis klyva, virket till önskade mått.

Genom att bygga ett insektshotell eller annat enklare övningsobjekt kommer du att få pröva på olika moment – som att såga, hyvla, slipa, borra, spika och skruva. Vi kommer öva på lättare sammanfogningar, som sinkning och tappar. Du kommer under kursens gång ges möjlighet att testa olika typer av verktyg som såg, stämjärn, vinkelhake, smygvinkel och hyvel, men även vissa eldrivna verktyg som sågar, borrmaskin och skruvdragare.

Syftet med kursen är att du ska få arbeta upp en känsla för verktygen, teknikerna och materialet genom att praktiskt pröva på olika moment snarare än att producera ett snyggt objekt. Målet är att du ska känna lägre trösklar för att ta dig an framtida snickerier som du önskar göra.

Efter kursens slut kommer du få ta med dig ditt insektshotell hem.

Målgrupp
Kursen riktar sig främst till dig som vill komma igång med snickrandet, men som av någon anledning ännu inte tagit steget. Här ges du möjlighet att prova olika metoder och verktyg, både manuella och eldrivna, i lugn takt och utan press, i en separatistisk miljö. Är du mer erfaren och känner att en trygg miljö är det främsta som lockar med kursen kan du höra av dig till oss för att se om vi kan tillgodose dina behov genom denna kurs eller någon av våra andra snickerikurser.

Inga förkunskaper krävs.

Kursledare
Emlan Wolke är bygghantverkare inom traditionellt husbyggande, utbildad i Mariestad på Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet. Emlan arbetar med både teoretiska och praktiska uppdrag och har bland annat jobbat för universitetet, som fönsterhantverkare och som egen företagare inom traditionellt bygghantverk genom bygghantverkskooperativet Byggnadens hantverk.

Kursledaren har lång erfarenhet av medverkan i olika feministiska-/trans-/separatistiska sammanhang och kommer bemöta dig med respekt och kunskap.

Enklare lunch, fika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.


Anmäl dig här till höger alternativt via mail: lerum@sv.se eller telefon: 0302-158 58

mer info om kursen finner du här hos Slöjd & Byggnadsvård

Parkeringsinformation för Nääsområdet:
Kommer du med bil?
Från och med augusti 2021 gäller nya parkeringsbestämmelser inom Nääsområdet.
Parkering för kursdeltagare kan nu ske inom ett större område på samtliga av de grusade parkeringarna inom Seminarieområdet – följ skyltning..
Du betalar enkelt i parkeringsautomat med kort eller i appen EasyPark (område 6459).
För att spara tid ladda gärna ner appen innan du kommer.