Hantverk & konst

Helgkurs 30/11-1/12

Lördag, söndag kl 10-16.

1650 kr.

Yllebroderi – brodera text

Under denna helgkurs i yllebroderi gräver vi ner oss i citat och kloka ord. Vi broderar text på olika sätt: med olika stygn, med applikationer, pärlor eller paljetter. Vi arbetar mestadels i ylle och du får lära dig olika sätt att föra över din text till tyget. Det du broderar kan sedan bli te x en väska, kudde, bonad osv. Under kursen går vi igenom följande:

- Skissa utifrån förlagor och inspirationsbilder.
- Materialkunskap och stygnlära.
- Applikationsteknik.
- Föra över mönster/text på tyg med hjälp av olika tekniker.
- Våtspänna broderier på olika sätt.
- Montera broderiet och sy ett färdigt föremål.

Att brodera på ylle passar både nybörjaren och den som har tidigare erfarenhet av broderi. Det är en teknik som går att utveckla och förfina och ylletyget är tjockt och stabilt så därför går det bra att brodera utan sybåge.

Material:
Material kan köpas av kursledaren och kommer finnas på plats. Det finns gott om färger att välja på både när det gäller ylletyg (vadmal) och yllegarn. Yllegarnet, som kallas redgarn, är ett tunt tvåtrådigt garn som är smidigt att brodera med. Det finns även nålar, paljetter, speglar och pärlor. Prisexempel: Material till en kudde kostar ungefär 150-200kr.

Emma Ihl är egenföretagare med två utbildningar i bagaget: Lärarutbildning med textil inriktning och Ledarskap i slöjd och kulturhantverk. Dessutom har hon studerat broderi både på Handarbetets vänner och på Västerbergs folkhögskola.
Emma arbetar med att sprida broderiet genom kurser, både som ett sätt att bevara hantverket, men också för de effekter hantverket kan ha vid exempelvis stress, ångest, smärta och depression.
Förutom att hålla kurser broderar Emma konstföremål till försäljning och utställningar och driver en webbutik med försäljning av broderimaterial. Besök henne på Instagram @stygnen.

Ledare: Emma Ihl

Välkommen!