Hantverk & konst

Här får du lära dig grunderna i yllebroderi och på ett fritt och lekfullt sätt skapa ett eget unikt föremål i form av t ex en väska, kudde, syetui, smycken osv. I den här kursen utgår vi ifrån naturen och letar inspiration bland blommor, blad, växter, insekter och djur. Vi går igenom följande områden under kursen:
- Skissa utifrån förlagor och inspirationsbilder.
- Materialkunskap och stygnlära.
- Applikationsteknik.
- Föra över mönster på tyg med hjälp av olika tekniker.
- Våtspänna broderier på olika sätt.
- Montera broderiet och sy ett färdigt föremål.

Att brodera på ylle passar både nybörjaren och den som har tidigare erfarenhet av broderi. Det är en teknik som går att utveckla och förfina och ylletyget är tjockt och stabilt så därför går det bra att brodera utan sybåge.

Vi ses varannan måndag med start 23/9. Följande datum pågår kursen: 23/9, 7/10, 21/10, 4/11 och 18/11.

Material:
Material kan köpas av kursledaren och kommer finnas på plats. Det finns gott om färger att välja på både när det gäller ylletyg (vadmal) och yllegarn. Yllegarnet, som kallas redgarn, är ett tunt tvåtrådigt garn som är smidigt att brodera med. Det finns även nålar, paljetter, speglar och pärlor. Prisexempel: Material till en kudde kostar ungefär 150-200kr.

Emma Ihl är egenföretagare med två utbildningar i bagaget: Lärarutbildning med textil inriktning och Ledarskap i slöjd och kulturhantverk. Dessutom har hon studerat broderi både på Handarbetets vänner och på Västerbergs folkhögskola.
Emma arbetar med att sprida broderiet genom kurser, både som ett sätt att bevara hantverket, men också för de effekter hantverket kan ha vid exempelvis stress, ångest, smärta och depression.
Förutom att hålla kurser broderar Emma konstföremål till försäljning och utställningar och driver en webbutik med försäljning av broderimaterial. Besök henne på Instagram@stygnen.

Ledare: Emma Ihl

Välkommen!