Tillbaka

Afrika blev en nytändning för silversmeden

- Silver bjuder på motstånd, men man kan leka med det och misslyckas man är det inte en katastrof.

Orden är Ole K Bydals och han om någon borde veta.
Sedan 2002 har hundratals deltagare gått kurs i smedjan under Oles handledning och fyra av dem har efter vidare studier gjort sin hobby till sitt yrke. Flera går på kurser mer eller mindre konstant, andra testar med en helgkurs eller en sommarkurs och kommer vanligtvis tillbaka. Silvret, hamrarna och hantverket har en dragningskraft.

Nu är han tillbaka i smedjan i Båstad med en kreativ nytändning efter en tid i Mocambique. Och han håller kurser hos Studieförbundet Vuxenskolan igen.

- Att alla befinner sig på olika nivå skapar en dynamik. De som kan mer hjälper nybörjarna, säger Ole.

Ole gick i lära hos en silversmed i Tönsberg söder om Oslo. Det ledde till vidare studier på motsvarande Konstfack i Oslo. Där fick han sin första kontakt med Båstad genom den blivande hustrun som pluggade till lärare i Norge. När bopålarna skulle slås ner var valet mer eller mindre självklart. Först hamnade smedjan hos svärföräldrarna och senare i det egna hemmet.

En enkel slät ring kan skapas på några timmar. Därefter är det mest fantasin som sätter gränserna. Det kan handla om andra smycken eller bruksföremål, fullärd blir man aldrig.

- Jag försöker att inte säga nej till det omöjliga eftersom jag hela tiden lär mig själv något nytt, säger Ole.

Ett av de mera omöjliga projekten var en ring formad till en igelkott. Svårt – förvisso, tidskrävande – ja, men omöjligt – nej. Idag bärs ringen stolt av kursdeltagaren som ett bevis på att det ibland är rätt att gå ut på djupt vatten.

Kanske var det just de tankarna som ledde till beslutet för två år sedan att flytta till Afrika med familjen efter att hustrun Sofia sökt och fått ett jobb som lärare på svenska skolan i Maputo.

Med massor av erfarenheter och nya inblickar i konsthantverk är han nu tillbaka i smedjan.

- Jag ville inte att livet skulle se likadant ut när jag kom hem igen. Det gör det inte heller, det blev en nytändning, säger Ole K Bydal.