Tillbaka

En välkommen öppen scen

Sweet Home är en av Malmös nyaste, och kanske mest välkomnande öppna scen. I alla fall är det vad de vill vara. Vi besökte Studieförbundet Vuxenskolans scen för nya röster och fick bland andra lyssna på Kiki, Indii och Rick som tagit sig till Rabarber/Kaos där Sweet Home håller till.

Det är många som skapar egen musik i Malmö och staden har en livlig musikscen. Det finns flera öppna scener, där Sweet Home vill vara ett nytt komplement till de traditionella som ofta ligger sent på kvällen och i typisk "rockmiljö". Sweet Home sänker trösklarna för att våga framföra sin musik.

- Det är så fint och skönt att lokalen är liten, för då blir det en väldigt trygg stämning och när sedan uppskattningen kommer i form av applåder så känns det som att det blir mycket, säger Indii Hofvander som är en av musikerna den här kvällen.

Ambitionen med Sweet Home är att ge plats åt fler på scen, oavsett ålder och erfarenhet. Och att skapa en varm, kreativ och välkomnande mötesplats för musikskapare av alla sorter.

- Vi strävar efter en jämlik scen, vi tror att det är en förutsättning för att skapa ljuv musik, säger Emeli Ek från Studieförbundet Vuxenskolan som ansvarar för Sweet Home.

Ibland bjuder arrangören in en något mer etablerad artist att värma upp. Den här kvällen inleder Kiki Nilsenius från Landskrona som har fått en hel del uppmärksamhet för sina samhällskritiska sånger. Rick är en av de som kom till Sweet Home just för att lyssna på henne.

- Jag ville se Kiki, och när jag ändå är här så tänkte jag att jag lika gärna kan spela, säger han om varför han uppträder den här kvällen och fortsätter: Det är alltid kul att höra andra artister, träffa kollegor och få prova lite nya låtar. Hur de funkar på publiken.

Formatet med öppen scen är populärt och handlar i grunden om studieförbundens viktigaste uppgifter, att bredda intresset för och deltagandet i kulturlivet. Att ge fler människor möjlighet att båda uppleva och utöva kultur. Eller som Indii enkelt uttrycker det.

- För mig är Sweet Home en chans att öva och en chans att nå ut med mina egna låtar som jag skriver. Jag får spela för olika sorters publik och det mest positiva med Sweet Home är nog att det känns väldigt inkluderande.