Tillbaka

Flitiga fingrar stickar och kommunicerar

Det började med ett samtal om att man borde göra något. Några månader senare blev hantverkslokalen hos Studieförbundet Vuxenskolan ett andra hem för flyktingkvinnorna och barnen i lilla Broby.

- Man längtar till torsdagarna, säger Katareh som flydde från Afghanistan för snart ett år sedan.

Hantverksgruppen i Broby har hållit ihop några år. Namnet de valde blev först Magic loop group efter en stickteknik och sedan det mera svenskklingande ”Flitiga fingrar”. Stickning och virkning höll dem samman men gruppen ville vidare. Kontakter togs med SFI och asylboendet på orten.

Erbjudandet om de öppna torsdagseftermiddagarna gick från mun till mun och snart var det fullt hus i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler i den röda stugan med vita knutar invid Broby kyrka.

- Vissa kvällar är vi 35 personer, andra 20. Det kommer hela tiden nya människor hit. Vi lär dem våra tekniker och de lär oss sina. Många har jobbat med hantverk i sina hemländer och kan minst lika mycket som vi, andra är nybörjare, säger Gerd Persson som är en av initiativtagarna till träffarna.

Garner och material fick de av Svenska kyrkan eller av privatpersoner som haft nystan liggande i många år på vindar eller i förrådsutrymmen. Av garnerna blir det barnkläder, dukar, väskor och dekorationer. Kommunikationen med teckenspråk är välutvecklad, de första svenska orden formas i munnen och ibland tas engelskan till hjälp.

Det som inte hinns med under träffarna tas med för att bli färdigt i det tillfälliga hemmet. Det handlar lika mycket om att göra saker som behövs, som att bryta tristessen.

- Att bo tre familjer i ett rum är ganska tufft och då vill man komma ut och göra något säger Katereh som åkt till Broby med kompisen Shukyj.

Sedan några veckor har asylboendet på det gamla sjukhuset i Broby stängts och de asylsökande flyttats till andra boenden i landet. Flera av dem bor idag på ett boende i Tyringe 35 km bort.

- Att de tar av sina egna pengar för att komma hit och sticka en eftermiddag i veckan tar vi som ett gott betyg, säger Gerd Persson.