Lättläst version saknas
Tillbaka

Graffiti för pensionärer

En bussresa för nytänkande!

Tisdagen den 10/11 var minst sagt en intressant dag! I en buss med 33 pensionärer färdades vi, verksamhetsutvecklare på SVs avdelningar i Skåne, via landsvägarna mellan Höör - Tyringe - Röstånga - Lund - Höör. Det ingen visste den morgonen var att denna bussresa skulle få ett sådant genomslag i både tidningar och TV. Ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan och SPF Seniorerna i Skåne, en dag att minnas. 

Trots regn och rusk hölls humöret uppe bland samtliga medresenärer, vi hade ju en "Bussresa för nytänkande" framför oss. Först lyssnade resenärerna till novellen av Tage Danielsson "En busschaufför som tänkte att vafan.." som handlar om en Busschaufför som blev trött på den vardagliga rutinen med samma rutt varje dag och styrde bussen till varmare breddgrader från Stockholm till medelhavet. Alla satt tyst i bussen och lyssnade.

Stopp 1 - Tyringe Museum
Första stoppet blev Tyringe museum som hålls igång av deras knegare, ideella män och kvinnor i sina bästa år. Vi fika i miljön av modell äldre och många minnen väcktes hos alla besökare. Vi gick runt och fick se allt från gamla stora maskiner till livsmedelsförpackningar, historiska priser, etiketter och foton från byn Tyringe. Stoppet avslutades med ett föredrag om hur muséet började växa och hur det idag fyller 1000 kvm nästan till max. Minst sagt intressant! 

Stopp 2 - Röstånga Gästis
Bussen rullade vidare mot nästa stopp som var lunch på Röstånga gästisdär vi fick utsökt Dansk fläskstek med tillbehör. I bussen hölls en mindre process i form av 4 frågor som deltagarna från SPF Seniorerna fick svara på både innan och efter Lunch-stoppet. Frågorna skall hjälpa oss att utveckla samarbetet ännu mer! 

Stopp 3 - Stenkrossen i Lund
Sista stoppet blev dagens höjdpunkt för de flesta och förväntan gick nästan att ta på. Vi skulle alla få lov att testa på att måla Graffiti. På Stenkrossen i Lund fick vi hjälp av SV Lundabygdens projektledare Joakim Starkenberg att skissa upp tre olika prototyper av SPF Seniorernas logga på tre väggar. Deltagarna delades upp i 3 grupper och alla fick på sig skyddskläder, sen var alla igång. Alla med vars en sprayburk i handen och gick lös på väggarna för att färglägga och måla fritt vad de kände för. Bilden av graffiti förändrades för många och en del ögon lyste av skaparglädje och entusiasm. Detta stopp fick stor uppmärksamhet av tidningar och TV. Nedan följer klipp och artiklar för att se bilder och reportage. 


Skånska Dagbladet 11/11
http://www.skd.se/2015/11/10/seniorer-nojda-med-graffitilektionen/

Sydsvenskan 11/11
http://www.sydsvenskan.se/lund/nygammaltgraffiti--avantgarde/

SVT - Sydnytt 11/11
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/skane/grafitti

Tidningen Impuls nr 8 (ute i december)
http://www.impuls.nu/index.php

Vi avslutade bussresan med ukulelelektioner i bussen med härlig skönsång där den som ville kunde lära sig 3 enkla ackord för att spela ”Leende guldbruna ögon”, ”Sånt är livet” och ”Börja om från början”. Vi avslutade i Höör med en spontan minikonsert för förbipasserande med orkester och kör. 

En mycket uppskattad busstur för nytänkande tillsammans med verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan och medlemmar/styrelsemedlemmar från SPF Seniorerna i Skåne. 

Detta är resultatet av ett gott samarbete och en trevlig dag tillsammans! Nu fortsätter utvecklingsarbetet som förhoppningsvis tar oss till nya höjder tillsammans!

 

Text och foto: Sandra Nilsson