Tillbaka

Högljudda middagssamtal ger kaxiga matkonsumenter

En helt ny arena för folkbildning och en helt ny publik för restauratörerna. Samtidigt ett livsviktigt samtal om matkvalitet som bidrar till att stärka landsbygden och rädda en gastronomiskt förlorad generation. Det är vad som hittills kommit ut ur projektet Högljudda middagar på Österlen.

– En traditionell föreläsning kan vara ganska tråkig, säger Mårten Göthberg, vd för prisbelönade bageriet Olof Viktors i Glemminge. Vi bjuder i stället in till middag med en hedersgäst som samtidigt är en förtäckt föreläsare. Alla som kommer deltar i middagskonversationen – om de vill – men det finns också en moderator som håller igång samtalet. Vi samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan som är proffs på att arrangera och det har varit lyckat.

Ämnena för de olika middagarna är engagerande och känsloväckande. Senast samlades man till exempel kring temat skolmat. Närmast på programmet blir det Street food, eller gatumat, sedd ur stjärnkockens perspektiv. En visionär mjölkbonde kommer också till tals, på samma villkor som kocken på finkrogen.

– Okunskapen kring mat är stor, framför allt i den yngre generationen. Vi vill att våra middagar ska bidra till kunskap som i sin tur ger större självförtroende när man möter handlaren. Självförtroende som gör att man kan ställa krav och vara medveten om hur de val man gör påverkar allt från djuromsorgen till den biologiska mångfalden och hur landskapet ser ut. Vi vet att plånboken och kunskapen är det avgörande när man gör inköp, säger Mårten.

När Olof Viktors startade sin verksamhet för elva år sedan, med hemkokt sylt och stenugnsbakat bröd, med bagare och konditorer som tog sig an arbetet med både kunskap och hjärta, var det som en tyst protest mot tillsatser och fabrikstillverkat gummibröd. I dag är självhushållet trendigt, man vill odla själv och söker det genuina.

– Men det är fortfarande en liten del av befolkningen som har kunskapen och spridningen går för långsamt! De högljudda middagarna är vårt sätt att skynda på utvecklingen. Jag vill bidra till ett samhälle som jag själv vill leva i, avslutar Mårten.