Tillbaka

Inspirationskatalog 2021-2022

- Inspiration för studiecirklar inom SPF Seniorerna

Varje år tar vi fram en katalog med inspiration till dig som är medlem i SPF Seniorerna. Här hittar du tips på böcker, filmer, aktuella ämnen och annat som kan användas i studiecirklar.  

Årets katalog är fullproppad med tips på studiematerial, spännande böcker och inspiration för aktiviteter både till föreningsverksamhet och för studiecirklar. 

Här finns viktiga och lärorika studiematerial som exempelvis ”Detta hade inte hänt mig om jag varit yngre” om åldersdiskriminering och ”Våldet går inte i pension” om våld i nära relationer.

Här kan du bläddra i katalogen digitalt
Här kan du ladda ner den som PDF

Läs gärna Rebecca Sjöstrands inledningsord nedan och lycka tll med din studiecirkel och ditt engagemang!

 

Hej!

Det känns lite pirrigt att skriva min allra första inledningstext till Inspirationskatalogen, som ju på många sätt beskriver det  pågående samarbetet mellan Studieförbundet Vuxenskolan och SPF Seniorerna, både utifrån vad vi gör och vad vi vill göra gemensamt.

Katalogen speglar båda våra verksamheter och det engagemang för folkbildning vi gemensamt skapar genom aktiviteter, studiecirklar och inspirerande möten. Vilken otrolig tradition för mig att nu får vara del av som ny utvecklingsledare för SV:s regionförbund i Skåne!

Jag började jobba för Studieförbundet Vuxenskolan i Skåne i februari och kommer senast från en projektledarroll på  Region Skånes kunskapscentrum för demenssjukdomar, dessförinnan har jag arbetat i civilsamhället med unga och unga vuxna. Jag är glad och förväntansfull inför att nu få fortsätta med vårt samarbete framöver! Har ni idéer eller önskemål för vad vi kan göra gemensamt? Hör av er till mig!

Inspirationskatalogen kommer vid ett bra tillfälle, för visst behöver vi inspiration mer än någonsin med det gångna året med oss i bagaget? Årets katalog är fullproppad med tips på studiematerial, spännande böcker och inspiration för aktiviteter både till föreningsverksamhet och för studiecirklar. Vad sägs till exempel om hantverk i form av makramé (som flera av er testade på under årets digitala Skapardag i slutet av mars), matinspiration under 10-kronan eller tips på vandringsleder? Dessa och mängder av fler tips finns att hitta i katalogen.

Viktiga och lärorika studiematerial som katalogen presenterar är exempelvis ”Detta hade inte hänt mig om jag varit yngre” om åldersdiskriminering och ”Våldet går inte i pension” om våld i nära relationer. För mig som tidigare arbetat med jämlikhet, inkluderingsfrågor och sexuellt våld i civilsamhället ligger dessa såklart extra varmt om hjärtat. I katalogen presenteras även projektet ”Inte ensam”, kanske mer aktuellt än någonsin för att både poängtera vikten av mellanmänskliga möten och samvaro men också för att arbeta aktivt för att bryta ofrivillig ensamhet hos seniorer. Läs mer på sidan 14 i katalogen om hur ni kan engagera er i projektet.

För er som kanske vill ha en nystart för era föreningar eller vill hitta nya utvecklingsmöjligheter har SV tagit fram ett grundpaket för föreningsutveckling – ”Ny kraft till Sveriges eldsjälar”. Kontakta er lokala SV-avdelning om ni är intresserade av materialet. Jag som samordnare för SV:s cirkelledarutbildningar vill såklart också påminna er som ännu inte gått denna att boka in ett tillfälle, det är ett ypperligt tillfälle för inspiration cirkelledare emellan och nya lärdomar om gruppdynamik, folkbildning och utvecklingsmöjligheter för studiecirklar.

Vad gäller läsresor så ser jag mycket fram emot att läsa Karin Smirnoffs nya roman ”Sockerormen”. Har ni inte läst hennes trilogi om den besynnerliga Jana Kippo så är det verkligen en uppvisning i både berättarkonst och säreget språk som jag varmt rekommenderar.

Både SV och SPF Seniorerna har arbetat hårt för att ställa om digitalt för att kunna fortsätta mötas även i tider då vi behöver minska smittspridningen. Men visst längtar vi trots att möjligheterna att ses digitalt är så goda efter att ses på riktigt nu? När vi lanserar 2022 års inspirationskatalog hoppas jag att det är på plats tillsammans med er alla!

Till dess - håll i, håll ut och håll avstånd!

Med önskan om en trevlig läsning och bildning

Rebecca Sjöstrand
Utvecklingsledare
Studieförbundet Vuxenskolan Skåne