Tillbaka

Livet rullar... cykelskola för nyanlända

För deltagarna i cykelskolan ”Livet rullar” handlar det om frihet och om att förverkliga drömmar, men också om att bli mer självständiga i det svenska samhället. Cykelskolan är ett integrationsprojekt i Lund som drivs av Studieförbundet Vuxenskolan i samverkan med Kulturcentrum Skåne.

Under åtta tillfällen har sju vuxna lärt sig cykla. Praktiska övningar har varvats med trafikkunskap och trafikregler. Kursen leds av Linnea Lindgren som är en erfaren kursledare och van cyklist.

- Jag brukar hålla matlagningskurser, så det här verkligen annorlunda.  Men det är  stimulerande och det har fungerat bra tack vare Cykelfrämjandets cykelmanual, säger Linnea Lindgren.

Första träffen genomförde de på Friskis & Svettis träningslokaler i Lund. Där deltagarna fick träna på spinningcyklar för att öva och fokusera på att trampa och släppa styret med ena handen för att på sätt lära sig att titta runt omkring sig.

En del av kursen handlar om att lära sig termer, cykelns olika delar och viktiga trafikskyltar. Deltagarna tränar då också på svenska språket och det la en viktig grund. Därefter byggdes kursen på  med mer praktiska övningar. Steg ett var att lära sig att hitta balansen - som är grunden till cykling.

- Balansen är en utmaning men med hjälp av lite lägre cyklar hittade deltagarna snart balansen var redo för att lära sig att bromsa och trampa, säger Linnea.

När gruppen var redo för att ta sig ut i trafiken gjordes cykelturer i omkringliggande område. Båda korta och långa turer, där de tränat cyklingen både praktiskt och teoretisk på en och samma gång.

- Det har alltid varit en dröm för mig att kunna cykla. Det känns som att jag drömmer men det är faktiskt jag som cyklar på riktigt nu, säger en av deltagarna när gruppen kommer tillbaka efter en tur i området.

Fikapauserna har varit en trevlig och viktig del där deltagarna har lärt känna varandra och eleverna på Kulturcentrum Skåne. Samarbetet med Kulturcentrum Skåne har varit lyckat och deltagarna har fått ta del av deras verksamhet genom att  bland annat vara med under repetitionerna av KC live.

- Innan jag kom hit idag kände jag mig ledsen och stressad men nu när jag är här känner jag mig glad, avslappnad och stolt över mig själv, uttrycker en annan av cykelskolans deltagare under fikapausen.

Cykelskolan har haft besök av Lundapolisen Magnus som fyllde på deltagarnas teorikunskaper. Det var mycket uppskattat moment som gav positiva effekter och ökade deltagarnas motivation. Han förklarade de lagar och regler som gäller för cyklister och visade de viktigaste trafikskyltarna.

- Magnus berättade även om lokala trafikförhållanden som är bra att känna till i Lund och gav många värdefulla tips till de blivande cyklisterna. Deltagarna hade många frågor att ställa så det blev ett givande inslag i cykelkursen, säger Linnea Lindgren.

Cykelskolan har skapat en meningsfull, aktiv och kreativ vardag på många vis för deltagarna. Det har varit framgångsrikt och trots stor rädsla hos de flesta deltagarna har de lyckats övervinna den och är nu lyckliga, nyblivna cyklister!