Tillbaka

Moomsteatern på kurs mot Europa

De kommer direkt från ett träningspass, trötta men sugna på att lära sig prata engelska. Ensemblen på Moomsteatern förbereder sig för nästa internationella äventyr, en resa till Frankrike och medverkan på teaterfestivalen Crossing the Line i januari.

I salen står Margareta Janhagen som leder kursen och förbereder dagens lektion, den åttonde i raden av tio träffar. Hon är en van kursledare och håller i flera olika engelskakurser  för Studieförbundet Vuxenskolan i Malmö. Nu har hon fått uppdraget att leda kursen för Moomsteaterns skådespelare.

- Detta är ingen traditionell språkkurs utan här lägger vi fokus på att tala språket, inte på grammatiken. Vi tränar på vanliga samtalssituationer genom att öva dialoger, säger Margareta.

De är sex skådespelare som tränar sin engelska. Flera av dem har aldrig använt engelska efter att de lämnat skolan, några hade särskild skolgång där engelska inte fanns med på schemat. Nu får de chansen att lära sig förstå och göra sig förstådda på engelska.

- Det är kul att gå kurs med Margareta och det känns mycket bättre om jag kan beställa mat på restaurangen själv, säger Frida Andersson som är en av skådespelarna som går kursen.

Just mat är ett stående tema när engelska glosor övas in och deltagarna tränar på att samtala med varandra. Andra teman är till exempel kläder och färger, dagliga rutiner och att fråga om vägen. Margareta arbetar mycket med bildkort som språk- och inlärningsstöd. De tränar både ord och uttal men också att bygga meningar.

- Det är nästan lika lätt med engelska som att lära sig manus. Vi har en fördel av att vi är skådespelare, för det är mycket att tänka på och många ord att komma ihåg, säger Dennis Nilsson när han håller upp ett av bildkorten.

I januari ska Moomsteatern till Frankrike för att ge två föreställningar av Ett Drömspel under teaterfestivalen Crossing the line. Det är en del av ett EU-projekt tillsammans med teatrarna Compagnie de L’Oiseau i Frankrike och Mind the Gap i England. De har samarbetet i snart två år.

- Samarbetet har inneburit möten och workshops. Då har skådespelarna från England haft fördel med språket. Fransmännen kom på idén att lära sina skådespelare enklare konversationsengelska för att underlätta samtalet mellan skådespelarna. Vi var inte sena att hänga på. Skådespelarna kan då samtala mer spontant utan att leta efter någon som kan tolka, förklarar Per Törnqvist, konstnärlig ledare på Moomsteatern bakgrunden till engelskakursen.

Att valet föll på Studieförbundet Vuxenskolan när ensemblen skulle gå kurs föll sig naturligt eftersom Moomsteatern har ett nära 30-årigt samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan som också är en av stiftarna av teatern.

- Vi är nöjda med resultatet och det goda samarbetet. Vi hoppas återkomma för Steg 2 i engelskakursen, avslutar Per Törnqvist.