Tillbaka

När livet inte alltid är en dans på rosor

I bland bjuder livet på riktigt tuffa tag. Det är då, om någonsin, som det gäller att hitta magin, energin och kraften. Simon, Sandra och Maria fann styrkan i Lund, närmare bestämt hos Sandra Olsson på Style Dance Studio som drivs av Studieförbundet Vuxenskolan.

– Jag har haft cancer i munnen och behövde vänja mig vid operationsärren, säger Maria Lindqvist. Här går det inte att komma undan, det finns speglar överallt! Och Sandras energi och sätt att vara – det gör hela grejen. Det handlar om att ha kul och det är verkligen superkul att dansa!

Simon Lindbäck håller med. Han har varit en av de där killarna som blir valda sist i laget, men det är omöjligt att tro när man träffar honom. Avspänd och ledig berättar han beredvilligt om hur det gick till när han upptäckte dansen:

– Det var min mamma som anmälde mig. Egentligen ville jag inte gå hit. Men Sandra gör allt, hon fyller en med sin energi och man är alltid glad när man går härifrån. Och det självförtroende som man får när man sätter koreografin perfekt, det är inte att leka med!

Simon var en av dansarna som var med när Eurovision Song Contest gick i Malmö. I dag älskar han att stå på scenen och är med i den så kallade Showgruppen. Både han och Sandra Svensson kommer att vara med även den kommande säsongen. Lika skönt som det var när det positiva beskedet kom, lika nervöst var det innan.

– Här utsätter man sig för prövningar hela tiden, konstaterar Maria. Och klarar av dem!

Om vägen till dansen gick på lite krokiga vägar för Simon och Maria, så föddes Sandra Svensson mer eller mindre på den där vägen. Som fyraåring dansade hon till radion hemma och ett år senare började hon dansa ”på riktigt” med Sandra Olsson som lärare.

Det som skiljer Studieförbundet Vuxenskolans verksamhet från andra dansstudior är – enligt dansarna själva – framför allt attityden och gemenskapen. Och blandningen av människor.

– Ingen är utanför här! Alla känner alla och gruppen tar hand om nykomlingar, det är viktigt att känna sig välkommen!