Lättläst version saknas
Tillbaka

Nu kan hon ta plats tack vare glädjefull teater

Man skulle kunna beskriva Emma Bergström på många sätt. Till exempel skulle man kunna säga att hon är en glad tjej med funktionsnedsättning. Men efter att ha pratat med henne förstår man att det bara är en ytlig beskrivning. Emma Bergström är nämligen skådespelerska och med i Glada Teaterns ensemble.

– Teater är bra för självkänslan, säger Emma i en paus under repetitionerna. När man ska ha en föreställning så känns det förstås lite nervöst, men så ska det vara, annars är det inte roligt. När man väl har klarat av det, då känns det verkligen bra efteråt. Här har jag bra kompisar och det har gett mig självförtroende.

Enligt Lottie Hüllert, som är verksamhetsledare för Glada Teatern i Studieförbundet Vuxenskolans regi, är Emma en mycket skicklig improvisatör. Hon är duktig på att lära sig manus utantill och tänker dessutom mycket på gruppen, att alla ska få vara med och känna sig sedda och delaktiga.

Flera av deltagarna känner varandra väl, eftersom de jobbar på samma dagcenter. Både Emma och Lottie säger att teater ska spegla verkligheten och det har bland annat gjort att man inom det närmaste ska ge en teaterföreställning som handlar om just ett dagcenter.

– Det är spännande, i publiken kommer det att finnas personal från dagcentret och föreställningen kommer att ge dem en bild av hur vi som jobbar där ser på dem och på verksamheten, ler Emma.

För att lära sig manus tränar hon en stund varje kväll i lugn och ro, det ger bästa resultatet. Emma betonar också att Lottie är väldigt bra som ledare för teatern, det känns tryggt att ha henne med och då vågar skådespelarna också agera. Och det är sällan som Emma uteblir från repetitionerna. För även om hon gillar att lyssna på musik och gärna sjunger själv, så är det teatern som är hennes största passion. Varje tisdag sätter hon sig i taxin fylld av förväntan:

– Ja, teater är fantastiskt. Jag längtar verkligen till varje tisdag!