Tillbaka

Årets studiekatalog för SPF Seniorerna är här

En David Bowie-biografi, Nobelprisvinnaren Svetlana Aleksijevitj och den storslagna fotoboken Naturpärlor i Skåne är några av nyheterna i den studiekatalog som Studieförbundet Vuxenskolan Skåne tar fram för SPF Seniorernas medlemmar.

Studiekatalogen lanserades 22 april med en heldags inspirationsseminarium för SPF Seniorerna Skånes studieombud på Medborgarhuset i Eslöv.

- Studieombuden har en viktig uppgift att fylla i den lokala föreningen. Tack vare deras engagemang kan medlemmarna hitta något gemensamt att samlas kring, men också få meningsfulla och berikande aktiviteter som är viktiga för samhället och som stärker personernas lust, hälsa och livsmening, säger Åsa Björk på Studieförbundet Vuxenskolan som är ansvarig för studiekatalogen.

Katalogen är proppfull med tips på material och teman som passar som studiecirkel bland SPF Seniorernas medlemmar. En gång om året bjuder Studieförbundet Vuxenskolan in SPF Seniorernas studieombud till en inspirationsdag. Tanken är att presentera nya spännande material genom studiekatalogen, men också att ge tips på hur man kan jobba med studier och andra aktiviteter i föreningen.

I år fick studieombuden lyssna till en föreläsning av Maria Bielke von Sydow om att skriva sitt liv, men också föreläsning om romernas situation av Irka Cederberg och en musikalisk framställning av Maria Jönsson om Evert Taube i ord och ton.

- Den här dagen är viktigt och vi vill lyfta fram att det är viktigt att våga prova något nytt. Vi har en stor blandning av tips eftersom allt inte passar alla, det är viktigt att variera sina arrangemang och föreläsningar, så att alla känner nån gång att det passar deras intressen, säger Åsa Björk.

Bland nyheterna i årets studiekatalog märks en fantastisk bok som tar nya grepp på virkning och en inspirerande bok som ger dig lust att tälja i vardagsrummet. Här finns också flera böcker som på olika sätt belyser kvinnor och barns situation i krig, bland annat Kriget har inget kvinnligt ansikte av nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj.

Flera artister porträtteras och den bok som sticker ut är en alldeles färsk och interaktiv biografi om David Bowie där man via QR-koder kommer åt mer än nio timmar videos med musik och intervjuer av den nyligen bortgångne artisten.

Årets mest storslagna lokala bok i studiekatalogen är foto- och faktaboken Naturpärlor i Skåne av fotografen Felix Heintzenberg, med en uppsjö annorlunda och inspirerande bilder från det mångskiftande skånska landskapet.

- Studiekatalogen är oerhört populär och ger många skäl till inspirerande samarbeten mellan SPF Seniorerna och Studieförbundet Vuxenskolan. Inte minst nu när studiekatalogen används i samarbeten över hela landet, säger Åsa Björk.