Tillbaka

Nyhetscafé diskuterar #Metoo med nyanlända i Lund

Den 2 december är det premiär för det populära Nyhetscafé med Ali Alabdallah i Lund. Vid premiären på Stadsbiblioteket diskuterar Ali Alabdallah #Metoo med inbjudna gäster inför publik som består av såväl nyanlända som etablerade svenskar.

Nyhetscafé är en plattform för samhällsinformation som startades i Landskrona för tre år sedan av den syriska journalisten Ali Alabdallah. Sedan dess har Nyhetscafé även hållits i Helsingborg och Svalöv. Nu är det dags för Lund under två lördagar i december. 

- På Nyhetscaféets premiär i Lund på lördag diskuterar vi #Metoo, som har fått stort genomslag i sociala medier. Varför regerade svenska kvinnor just nu? Hur kan vi tillsammans jobba för att förebygga sexuella trakasserier? Är det bara kvinnor som utsätts för sexuella trakasserier eller även barn och män, funderar Ali Alabdallah inför premiären.

Gäster den 2 december är Jelena Dojcinovic, ledamot i kommunfullmäktige för Liberalerna i Landskrona och Pernilla West, ledamot i kommunfullmäktige för Feministiskt Initiativ i Lund. 

Nyhetscafé en mötesplats där nya och etablerade svenskar får kontakt. Syftet är att öppna en kanal för dialog och diskussion som lyfter upp aktuella frågor. Journalisten Ali Alabdallah samtalar, inför publik, med speciellt inbjudna gäster som berättar om sina expertområden.

- Nyhetscaféet har blivit ett slags medborgarjournalistik i Sverige, där jag som utländsk journalist försöker att lyfta fram olika viktiga frågor i samhället utifrån olika perspektiv - nysvenskt perspektiv och gammalsvenskt perspektiv, säger Ali Alabdallah 

Nyanlända kan på träffarna ta till sig kunskap om hur det svenska samhället fungerar och hur debatten går i Sverige, samtidigt får etablerade svenskar kunskap om nyanländas och andra invandrares perspektiv på olika samhällsfenomen.

- Nyhetscafé är modern folkbildning, menar Ali, det är en plattform för matchning mellan nyanlända, etablerade svenskar, civilsamhället, näringslivet, politiker och andra beslutsfattare. 

Nyhetscafé är kostnadsfritt och öppet för alla och hålls på Lunds stadsbibliotek 2 och 16 december kl 13.00

Nyhetscafé i Lund är ett samarbete mellan Lunds stadsbibliotek och Studieförbundet Vuxenskolan.

 

Kontakt:

Ali Alabdallah, Nyhetscafé, 0700-977137 | alimanabd1983@gmail.com

Maja Gustafsson, Studieförbundet Vuxenskolan, 0708-69 73 39 | maja.gustafsson@sv.se

Karin Westeman, Lunds stadsbibliotek, 046-3598264 | karin.westeman@lund.se