Tillbaka

Smårätter har blivit stort

Tapas är inne, detsamma gäller för vilt och vegetariskt. Och den starka mattrenden kommer att hålla i sig, var så säker.

- Mat är gott, socialt, och man lär sig nya saker hela tiden, säger Linnéa Lindgren som leder många matlagningskurser.

Hennes matintresse har funnits där hela tiden. Det ledde till Hotell- och restauranglinjen på Vipeholmsgymnasiet i Lund och sedan ett tips från en av lärarna att börja hålla kurser i matlagning.

Det var för sex år sedan. Därefter har hon hunnit med Sveriges mästerkock på TV, som slutade med en åttondeplats 2014, att bilda företaget Matmedlinnéa och inte minst att etablera sig som kursledare i matlagning i Lund och Malmö. Fyra dagar och kvällar i veckan håller hon kurser i matlagning. Det kan handla om soppor och bröd, medelhavsmat, fisk och skaldjur eller matlagning för herrar. Fiskrätter är favoriten, efter att ha lärt sig från grunden i fiskdisken på Coop Forum.

- Bara att göra en egen hollandaisesås själv är en upplevelse. Det är som natt och dag mellan den man köper i affären, säger Linnéa

Temat för kvällen är Svenska tapas. Lax i tre olika format, rökta musslor, dill, färskpotatis, bondbönor, rökt skinka, Västerbottenost och andra ingredienser ligger framlagda i väntan på beredning. Om några timmar ska smårätterna avnjutas av de sju kursdeltagarna. Tre lag bildas snabbt och alla ska göra alla moment. Lökar och kryddor hackas och skärs.  Jäst, mjöl, olja vatten och salt blandas. Efter pensling med vatten och en stund i ugnen är grissinin klara.

- Kanske inte så svenskt men det hör till tapas och de är jättelätta att göra, dessutom håller de länge om de förvaras torrt, säger Linnéa och kastar ur sig ett av många tips.

- Skär kronjästpaketet på diagonalen. Då blir det exakt 25 gram.

Några deltagare betraktar sig mer eller mindre som noviser, andra har mer erfarenheter.

- Helt handfallen är jag inte, men tapas är helt nytt för mig, säger Hans Holgersson från Svalöv som till vardags jobbar med robotgräsklippare.

- Tidigare har jag provat på korvstoppning, men det här är nytt för mig också, tillägger kompisen Bertil Nilsson från Teckomatorp.