Tillbaka

Studiekatalog med inspiration

Det är fantastiskt när människor träffas runt ett gemensamt intresse, vad det än är. För att inspirera och uppmuntra seniorer att fortsätta sin bildningsresa och bibehålla sociala kontakter tar vi varje år fram en studiekatalog för SPF Seniorernas studieombud. Men tipsen i studiekatalogen kan användas av vem som helst.

Nu är årets studiekatalog här. Vill du ha ett eget exemplar, skicka ett mejl till skane@sv.se

Bli inspirerad av Eva och hennes kompisar i Lomma och starta en egen studiecirkel.

Musik och minnen när Ung på 60-talet blir studiecirkel

Fingrarna knäpper och många har svårt att sitta stilla på stolen. Eva Abrahamsson har satt på en låt med Hep Stars från Spotifylistan som hon har skapat inför träffen med studiecirkeln Ung på 60-talet. Temat för den här träffen är svensk popmusik.

De är nio personer som träffas varannan vecka i SPF Seniorernas lokaler i Lomma. De går en studiecirkel kring boken Ung på 60-talet. Varje kapitel har ett särskilt tema som deltagarna läser inför varje träff. Den här gången är det kapitlet Home woven – Made in Sweden och handlar alltså om svensk popmusik från 60-talet.

- Jag brukar alltid förbereda något lite extra till varje träff. Den här gången gjorde jag en spellista på Spotify med artister som nämns i boken. Och så har jag med min surfplatta och trådlösa högtalare, så vi kan lyssna tillsammans säger Eva Abrahamsson som leder cirkeln.

Deltagarna lyssnar. Och kommenterar. Hur var det nu? Jerry Williams. Var han inte mest känd i Stockholm? Minnen, diskussioner och sökande efter ny kunskap. Det är ett ständigt flöde av tankar, fakta och associationer kring musiken och det de läst om i boken.

- Roligast är det när idéer föds av det någon säger och vi alla spinner vidare på det. Det kan handla om tv, om politik och om att vi inser hur mycket vi har upplevt av att Sverige har utvecklats, säger Kerstin som är en av deltagarna.

Det är ett glatt gäng som träffas och som pratar fritt utifrån dagens tema. Det blir verkligen ett gemensamt samtal där alla är med. Allt som oftast tar någon upp sin smartphone och googlar eller kollar Wikipedia för att ta reda på fakta när diskussionerna kört fast.

- Det är så spännande att nu kunna återblicka och diskutera politiska händelser från 60-talet och se vad de har fått för betydelse. Vi har ju det perspektivet, säger Kerstin.

Boken Ung på 60-talet finns med i den studiekatalog som Studieförbundet Vuxenskolan tar fram varje år. Katalogen innehåller många tips på böcker och andra material som passar bra för en studiecirkel.

- Det är tur att studiekatalogen finns, annars hade vi aldrig hittat den boken och aldrig träffats i den här cirkeln. När jag såg den blev jag sugen på att starta en studiecirkel och lade med den i SPF Lommas kursprogram och fick snabbt 10-12 svar, säger Eva.

Vill du också starta en studiecirkel om något du är intresserad av? Det är lätt, hör bara av dig till Studieförbundet Vuxenskolan så hjälper vi dig igång.