Tillbaka

Tjejer på scen i ny långsiktig musiksatsning

– Premiären överträffade våra förväntningar! Över 20 unga tjejer och transpersoner samlades, spelade i nya och gamla bandkonstellationer, pratade om musik, och hade låtskrivarworkshop tillsammans. säger Anna Edström, verksamhetsutvecklare hos Studieförbundet Vuxenskolan i Malmö.

Det är musiksatsningen Mosaik som haft premiär på fritidsgården Arena 305 i Malmö. Bakom satsningen står Popkollo, Studieförbundet Vuxenskolan, ABF och Malmö stad.

– Vi har samarbetat med Popkollo ganska mycket tidigare. Det har blivit jättebra sommarläger för unga tjejer. Vi har känt att vi vill följa upp detta med en långsiktig satsning, peppa dem att fortsätta spela och skapa musik resten av året. Det är där vi kommer in i bilden, detta är ett sätt att lotsa in dem i studieförbundens magiska värld, säger Anna Edström.

Mosaik riktar sig till tjejer och transpersoner mellan 12 och 25 år. Deltagarna kommer att kunna grotta ner sig i musikskapandet tillsammans med andra – det går att göra allt från att spela i band till att producera hiphop i en inspelningsstudio, berättar Malmö stad i ett pressmeddelande.

Anna Edström jobbar långsiktigt och vill att Mosaik ska leda till fler studiecirklar. Nästa gång blir det en workshop i liveljudteknik, där deltagarna kan testa att stå både bakom mixerbordet och på scenen. Som musiker är det viktigt att ha ett språk för att kommunicera med ljudtekniker på, för att få bästa möjliga förutsättningar på scen.

– Teknik är av många sett som ett traditionellt manligt område, och vi tror att i en separatistisk miljö kan vi skapa bra förutsättningar för att på ett lätt och roligt sätt lära sig mer om det här, säger Anna Edström.

På premiären märktes det att deltagarna hade riktigt roligt och att Mosaik lyckats med det de vill - att samla många unga grymma musiker, och se vad som händer. Kanske får Malmöborna så småningom se många nya roliga samarbeten och konstellationer.

– Tanken är främst att skapa en mötesplats där deltagarna kan träffa andra som brinner för musik och få tips och råd av ledare som själva är musiker, lokala förebilder. Jag pushar för att få in fler tjejer i verksamheten, det känns viktigt att våra resurser ska fördelas jämlikt, säger Anna Edström.

De som deltar blir medlemmar i fritidsgården Arena 305 och får genom verksamheten i Mosaik tillgång till replokal, studio, DJ-rum och danssal.

– Jag brinner för att tjejer ska synas och höras i musikverksamheten, avslutar Anna Edström.