Tillbaka

SAMHÄLLSAKTÖRERNA

- en livestream om demokrati

 

3 juni kl 9.00 - 9.30

Livesänds på vår Facebooksida

SAMHÄLLSAKTÖRERNA är en serie livestreams om demokrati med inbjudna gäster. Du får möta politiker och andra samhällsaktörer som ger inblickar i olika delar av samhällslivet. 

I det här avsnittet får vi möta Hans Ramel, ordförande för LRF Skåne och Anna Jähnke (M), ordförande i Regionala utvecklingsnämnden i Skåne, som samtalar om lobbying och politisk påverkan.

Lobbying som företeelse i samhället är återigen högaktuell, inte minst efter "avslöjanden" och diskussioner i medier om Liberalernas relationer till lobbyister och om de haft avgörande inflytande över partiets politik. 

I det här avsnittet vill vi ta reda på hur det kan gå till att påverka politiken och hur politiker ser på att bli uppvaktade av olika intressen. Vad tänker ni, bidrar lobbying till att stärka demokratin, eller utgör den ett hot? Finns det bra och dålig lobbying? 

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en stor intresseorganisation som aktivt arbetar med politisk påverkan och opinionsbildning. Hans Ramel ger en bild av hur LRF tänker kring lobbying och vilka metoder och arbetssätt de använder sig av.

Som ordförande för Region Skånes utvecklingsnämnd är Anna Jähnke en viktig person för många aktörer att få gehör hos. Vi samtalar med Anna om hur hon som politiker hanterar påtryckningar och vilka värden hon ser i att ha relationer med olika intressen.

 

SAMHÄLLSAKTÖRERNA sänds på vår Facebook-sida. Anmäl att du kommer i evenemanget på Facebook så får du påminnelse om sändningen.