Lättläst version saknas
Tillbaka

Förnyat uppdrag att leda Skåneveckan för psykisk hälsa

Region Skåne har beslutat att ge Studieförbundet Vuxenskolan uppdraget att återigen samordna och utforma Skåneveckan för psykisk hälsa 2018. Det innebär ett förnyat förtroende efter förra årets framgångsrika vecka som innehöll rekordmånga arrangemang över hela Skåne.

Skåneveckan för psykisk hälsa är en vecka fylld av seminarier, föreläsningar och kulturarrangemang på temat psykisk hälsa. Den startades redan 2010 på initiativ av Region Skåne och har sedan dess blivit allt mer omfattande. 2017 slog den rekord i antal arrangemang och antal platser den genomfördes på.

- Psykisk hälsa engagerar och berör. Det växande intresset kring veckan är en tydlig indikation på hur stort behovet faktiskt är att få prata om detta, säger Jenny Sjöö projektledare och ansvarig samordnare vid Studieförbundet Vuxenskolan i Skåne.

Inför fjolårets vecka valde Region Skåne att tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan testa en ny modell för genomförandet. Det visade sig falla mycket väl ut och Folkhälsoberedningen inom Region Skåne väljer att ge Studieförbundet Vuxenskola förnyat förtroende att samordna och utforma veckan.

I sin motivering till beslutet skriver Region Skåne att ”Den geografiska spridningen och bredden i utbudet var sannolikt det bästa som hittills har uppnåtts. Studieförbundet Vuxenskolans breda kontaktnät över Skåne visade sig vara en värdefull resurs i detta arbete”.

- Vi är både stolta och glada över att återigen fått Region Skånes uppdrag att leda en så viktig manifesterande vecka som Skåneveckan för psykisk hälsa. Med förra årets framgång i ryggen siktar vi på att samla fler aktörer, ordna fler arrangemang, nå fler människor på fler platser i Skåne, säger Jenny Sjöö.

Skåneveckan för psykisk hälsa genomförs vecka 41 varje år, i samband med Världsdagen för psykisk hälsa. 2017 arrangerade drygt 40 olika aktörer fler än 100 arrangemang runt om i Skåne. För första gången livesändes flera populära föreläsningar för att öka tillgängligheten och nå ut till fler.