Tillbaka

Fria tankars hem - hundra år av demokratiskt lärande

Den 24 september 1920 samlade bröderna Eric och Rudolf Carlsson sina vänner på gårdarna runt Slöinge för att sätta igång den första studiecirkeln på landsbygden. De kallade den ”Fria tankars hem”. De saknade ett forum för ett fritt meningsutbyte och gemensamt lärande. De sådde därmed fröet till det som idag är Studieförbundet Vuxenskolan. 

Hundra år senare, samlar människor sig fortfarande till hundratals olika studiecirklar, både på landsbygderna och i städerna. Men idag heter studiecirklarna sådant som ”Digitala nybörjare”, ”Nytt jobb i nytt land” och ”Mitt val” och tar upp viktiga utmaningar i dagens samhälle. Studiecirklarna är även idag ett ”Fria tankars hem”, för dessa människor. Det är värt att fira.

- Samhället har förändrats på 100 år, vi ser idag andra grupper som är marginaliserade i samhället. Jag är stolt över att Studieförbundet Vuxenskolan har en stark förmåga att fånga upp de som idag har stort behov av kunskap för att kunna förändra sitt liv, men även samhället, säger Monica Hildingsson, ordförande för Studieförbundet Vuxenskolan Skåne.

För bröderna Carlsson var studiecirkeln ett sätt att ta till sig kunskap på egna villkor, för att förändra samhället till det bättre. Det är precis det som många grupper av människor använder studiecirkeln till idag också. För hundra år sedan var det unga på landsbygden som behövde friheten och kraften. Idag kan det vara äldre utanför det digitala samhället, nyanlända utanför arbetsmarknaden eller personer med funktionsnedsättning utanför demokratin.

- De flesta tror att vi bara har studiecirklar som finns i våra kursprogram, som t ex keramik, språk och silversmide. De är viktiga, men jag brinner extra för de studiecirklar som på olika sätt hanterar utmaningar i samhället. Det kan handla om integration eller ungas psykiska hälsa. Där har dagens folkbildning en viktig roll, säger Monica Hildingsson.

En av folkbildningens viktigaste uppgifter är att stärka och utveckla demokratin. Studiecirkeln är ett enkelt, tillgängligt och har det visat sig, tidlöst sätt att göra det på. Idag använder vi oss också av kulturprogram, föreläsningar och platser för samtal för att hålla demokratin levande.

- Hundra år av fria samtal, fritt sökande efter kunskap på egna villkor och frivillig organisering och mobilisering, trots krafter som vill begränsa vår rätt att tänka fritt. Då som nu. Det tänker vi fira genom att ännu starkare driva utvecklingen av engagemang, bildning och demokrati i hela landet!, slår Monica Hildingsson fast.