Tillbaka

Peppade deltagare mejslar fram sitt språk i nya berättarverkstäder

På bilden ser ni deltagarna i Kirseberg tillsammans med berättarcoach Thomas Ekberg 

Vi bär alla på fantastiska berättelser. Projektet Berättarverkstad Deluxe arbetar för att fler ska lära sig men också våga ta fram sina berättelser. Det gör de genom att hålla kurser för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Nu startar två nya grupper upp sina träffar, som på grund av coronapandemin kommer att genomföras digitalt genom videomöten.

Berättarverkstad Deluxe går nu in på sitt andra projektår genom att sätta igång kurser i berättande i Förslöv utanför Båstad och i området Kirseberg i Malmö. Deltagarna är vuxna personer med intellektuella funktionsnedsättning och de flesta ingår i daglig verksamhet i respektive kommun.

- Det är roligt att vi kan sätta igång nya grupper trots den rådande pandemin, även om träffarna får ske digitalt till att börja med, säger Maja Gustafsson som är projektledare för Berättarverkstad Deluxe.

Kurserna är en del av ett projekt som handlar om att utveckla ett metodmaterial för berättande som riktar sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning. Under tio träffar får deltagarna lära sig tekniker för att skapa och presentera olika typer av berättelser. Det kan röra sig om såväl rena fantasihistorier som om dokumentärt berättande.

- Vi har fått ta del av fantastiska berättelser från de som deltagit i den första omgången kurser, allt från björnen Jesus Bengtssons jakt på VM-guld i ishockey till Jakobs Hårdrocksskola, säger Thomas Ekberg som är berättarcoach och håller i kurserna.

Berättarverkstad Deluxe startade 2020 med tre kurser i Ystad, Furulund och Kävlinge. Även de präglades tydligt av coronapandemin och kort efter uppstarten var man tvungen att gå över till digitala träffar. Det skapade svårigheter men också nya verktyg i form av berättar- och intervjukortlekar som deltagarna använder som stöd för att skapa berättelser.

- Kortlekarna är ett konkret och bra verktyg för deltagarna att erövra det språk som krävs för att formulera de tankar och idéer de bär på. Vi kommer använda kortlekarna och utveckla flera övningar med dem i de nya grupperna som startar nu, säger Lina Lejfjord, som arbetar med kurserna tillsammans med Thomas.

De nya kurserna kommer troligen att läggas upp på ett lite annorlunda sätt än tidigare. Det kommer vara fokus på att göra film och varje träff kommer att delas i två delar. I första delen går man igenom tips och tekniker för att skapa berättelser och ger gruppen en uppgift. Sedan tittar man på filmerna och ger respons med fler tips och råd. Att dela upp träffarna i kortare delar är också en anpassning till att de genomförs digitalt.

- Alla grupper och deltagare är olika och vi vill lära känna dem först och lägga upp kursen efter hur gruppen fungerar och vad de mest är intresserade av. Vi har en idé och en plan, men den kan ändras helt när vi väl kört igång, säger Thomas Ekberg med ett igenkännande skratt.

Projektet handlar inte bara om att skapa berättelser utan också om att låta fler röster höras i samhället. De erfarenheter som finns och det skapande som sker bland personer med intellektuell funktionsnedsättning når sällan ut. Därför har man skapat en Facebooksida och en YouTube-kanal, som både ger inblickar i arbetet men som också ger plats åt deltagarnas berättelser.

- Facebooksidan är vårt och deltagarnas skyltfönster mot omvärlden, en chans för andra att ta del av det vi gör. Följ oss gärna på Berättarverkstad Deluxe, jag vet att deltagarna blir glada och stolta för varje ny följare, säger Lina Lejfjord.

Berättarverkstad Deluxe håller på i tre år och finansieras med stöd av Allmänna Arvsfonden. Tanken med att genomföra kurserna tillsammans med olika typer av grupper är att utveckla och testa metoder i skarpt kursläge. Under projektets gång utvärderar och dokumenterar man träffarna, metoderna och verktygen. På så sätt växer ett metodmaterial fram som kan användas av många olika grupper över hela landet när projektet är slut.

--- --- ---
Ta gärna kontakt med projektet om du är intresserad av att veta mer om Berättarverkstad Deluxe eller göra en förfrågan om samarbete. Kontaktuppgifter hittar du här.