
Självhjälpsgrupper för spelberoende utvecklas i samverkan med SV
Ända sedan barndomen beskriver Erika Kannenberg att hon har känt en saknad efter något. En inre oro och en rastlöshet, kantad av ständiga försök att fly från sig själv. Nu hjälper hon andra genom att hålla i självhjälpsgrupper och tar stöd av Studieförbundet Vuxenskolan.
- Spelandet har alltid funnit där, skulderna har varit ständiga genom livet, säger Erika. Hon kan egentligen inte se varför just hon hamnade i ett missbruk, varför det gick över gränsen för just henne. För så är det, vem som helst kan drabbas och fastna i ett spelmissbruk. Och, betonar Erika, det handlar inte om hur mycket man spelar bort, utan om beteendet.
För Erika eskalerade spelandet i samband med en husförsäljning. Det fanns pengar på kontot och det blev snabbt en vana att köpa lotter. Hon inser själv att denna gång har hon tappat kontrollen. Lögnerna avlöser varann för att familjen inte ska förstå hur illa det är fatt.
Spelet blir en ångestdämpare som Erika inte kan vara utan.
- Jag har stulit, förskingrat och förfalskat för att kunna spela, gjort allt för att kunna döva mina känslor genom att spela istället för att prata om- och hantera det som var jobbigt.
Erika börjar även plocka ut pengar från sin sons företag med intentionen att betala tillbaka innan det upptäcks. Men det håller inte, så tillslut berättar hon för sonen och polisanmäler sig själv.
- Jag kände att jag måste vända på det här nu, förändra mitt liv och istället fokusera på att börja arbeta för att använda mina erfarenheter och min kunskap i syfte att hjälpa andra, säger Erika.
Och det svåra är inte att sluta. Det kan man göra många gånger om. Det svåra är att upprätthålla det. Och här är gruppverksamhet, så kallade självhjälpsgrupper är oerhört viktiga och värdefulla, fortsätter hon.
Sedan september 2022 håller Erika i självhjälpsgrupper i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler i Ängelholm. Något som hittills har fungerat väldigt bra, tycker hon. Faktiskt så väl att grupper nu under våren även kommer att erbjudas i samverkan med SV i Helsingborg.
- Att kunna hålla till i centrala lokaler, där det finns möjlighet till att bjuda på kaffe och finna nya nätverk är värdefullt. Att samverka och kunna lyfta varandra gynnar båda parter, inte minst de som behöver vårt stöd och som numera kan hitta oss även via Studieförbundet Vuxenskolans hemsida.
Om Spelberoendegruppen:
Spelberoendegruppen i Ängelholm hålls i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan och är en så kallad självhjälpsgrupp. I dagsläget erbjuds träffar varannan vecka. Träffarna kan inte likställas med behandling eller vård. De är kostnadsfria att deltaga vid och man förbinder sig inte till att medverka ett visst antal gånger. Allt som sägs vid dessa möten ska stanna i rummet och det är inte tillåtet att prata om summor, strategier eller dylikt.
Kontaktuppgifter: Telefon: 072 – 366 76 76 (Ej sms till detta nr), SMS-telefon: 070 - 321 03 65 (Ej samtal till detta nr), E-post: hjalp@spelberoendegruppen.com
Hemsida: www.spelberoendegruppen.com/