Tillbaka

Rekordmånga arrangemang om psykisk hälsa på 10-årsjubilerande Skånevecka

I år fyller Skåneveckan för psykisk hälsa tio år och gör det med ett fullmatat program. När anmälan av programpunkter stängde så kunde projektledare Jenny Sjöö räkna in 118 arrangemang på minst 17 olika orter över hela Skåne.

Skåneveckan för psykisk hälsa är en vecka där kunskap, samtal och öppenhet kring den ofta så tabubelagda psykiska ohälsan står i fokus. Veckan fyller en viktig funktion då den efter tio år är större än någonsin och lockar ett stort antal aktörer att arrangera föreläsningar, frukostseminarier, kulturkvällar och heldagar om psykisk hälsa.

- Vi kan se ett tydligt fokus på förebyggande, som vikten av motion, stresshantering och att uppmärksamma tidiga tecken. I programmet ser vi också ett visst fokus på psykisk hälsa bland ungdomar och bland äldre, säger Jenny Sjöö, projektledare på Studieförbundet Vuxenskolan som samordnar programmet.

Under detta jubileumsår når Skåneveckan ut bredare än någonsin tidigare och kommer ha arrangemang på minst 17 olika orter, spridda över hela Skåne. Utöver de stora städerna som Malmö och Helsingborg kommer det att genomföras arrangemang i t ex Skurup, Kävlinge, Kågeröd och Önnestad.

- Från Studieförbundet Vuxenskolans sida har vi jobbat medvetet med att nå ut till fler platser än Malmö/Lund-området som tidigare dominerat programmet. Att vi i år kommer till 17 orter är en stor framgång, säger Jenny Sjöö.

Att programmet är större och bredare än tidigare, ställer till oväntade praktiska problem då den traditionella programaffischen som sprids inför veckan inte räcker till. De många skåningar som är intresserade av veckan kan därför vänta sig ett programblad i nytt och större format. Precis som Skåneveckan självt.

Skåneveckan för psykisk hälsa äger rum 7 - 13 oktober 2019. Veckan som uppmärksammar olika aspekter av psykisk hälsa och syftar till att skapa öppenhet och förbättra attityder kring psykisk ohälsa hålls för tionde året i rad. Studieförbundet Vuxenskolan har i uppdrag från Region Skåne att samordna och utforma programmet, som består av ett stort antal programpunkter som arrangeras av fristående aktörer. Alla arrangemang är gratis och öppna för alla, men kan kräva föranmälan.