Tillbaka

Program för Lund

 

söndagen den 6 oktober

Run for Mental Health i LundEtt lopp över 5-km och en promenad där deltagare, via startavgiften, är med och samlar in pengar till årets förmånstagare, Schizofrenifonden. Aktörer för friskvård och psykisk hälsa finns på plats. Målgång med belöning. Info och anmälan via www.runformentalhealth.se
Klockan 11:00 – 16:30, Lunds Stadspark
Anmälan: Föranmälan via länk ovan eller efteranmälan på plats just före starten kl 14


måndagen den 7 oktober

I nöd och lust, Ulla hustru till Sven
I takt med demenssjukdomen, gick Ulla, från att vara hustru, in i rollen som anhörig och vårdare. Livet fick en helt annan vändning och blev istället ett långsamt farväl av allt som var deras gemensamma liv, planer och drömmar.
Klockan 14:00 – 16:00 eller 18:00 – 20:00, Anhörigcenter Margaretavägen 2 A, Lund
Anmälan senast den 1/10 till anhorigcenter@lund.se eller  046-359 82 40


Stilla rummet
Stilla rummet har varit stängt under flera års tid men öppnar nu upp på nytt. En plats för reflektion och stillhet oavsett religion. Öppet en timme varje dag den 7-11 oktober.
Klockan 15:00 – 16:00, Baravägen 1, Lund


onsdagen den 9 oktober

Frukostseminarium "Psykisk hälsa hos äldre personer - risk och skyddsfaktorer"
I takt med att allt fler äldre upplever psykisk ohälsa, får frågan om äldres psykiska hälsa allt större uppmärksamhet. På det här frukostseminariet belyser överläkaren Ludvig Hallberg hur problembilden för äldre ser ut, men ger också tips och vägledning till var man kan få hjälp och hur hjälpen kan se ut. Ludvig Hallberg berör även pensionen som kan komma både som en befrielse och som en förbannelse för den enskilde. Seminariet avslutas med frågestund samt information om studiematerialet "Tillsammans mot ensamhet" som syftar till att motverka ofrivillig ensamhet hos äldre.
Klockan 08:00-09:30,
Studieförbundet Vuxenskolan, Fabriksgatan 2F, Lund.
Föranmälan krävs >>>


Chatta med psykiatrins politiker
Passa på att ställa frågor eller komma med förslag på förbättringar. Från Region Skånes nämnd för psykiatri medverkar bl a ordförande Per Einarsson (Kd), 1:e vice ordf Charlotte Bossen (C) och 2:e vice ordf Maria Nyman Stjärnskog (S).
Klockan 17:00 – 20:00, chatten hittar du på: skane.se/skaneveckan


Föreställning – Trasslet
Trasslet är en föreställning som djupdyker i det som kan vara svårt att sätta ord på. I vår föreställning försöker vi att utforska och tillåta alla känslor. Föreställningen spelas på fler platser under veckan i Skåne. Arrangörer ABF Skåne och IFP Lund – Österlen,
Klockan 18:00 – 19:30, Stenkrossen, Kastanjegatan 13, Lund


Mia Börjesson: Hälsofrämjande föräldraskap
Hur kan vi ge unga ett bättre självförtroende och hjälpa dem bygga ett psykologiskt immunförsvar? Mia Börjesson, socionom, föreläsare och författare, berättar om kreativa metoder och rätt verktyg för ett hälsofrämjande föräldraskap.
Klockan: 18:00 – 20:00, Gymnasieskolan Spyken, Dalbyvägen 2, Lund

 

torsdagen den 10 oktober

Om att få diagnosen ADHD först som vuxen
Journalisten Tove Lundin som själv har två diagnoser berättar med mycket humor och stort hjärta om möjligheter och svårigheter. Hon ger också information, tips och råd till drabbade och anhöriga.
Klockan 17:00 – 20:00, Västerkyrkan, Vävaregatan 13, Lund
Anmälan senast 6/10 till karin.olofsdotter@vasterkyrkan.nu


Forskare på turné - Ljuset behöver vi inte bara för att se
Torbjörn Laike , professor i miljöpsykologi, berättar om hur ljuset spelar en större roll i våra liv än vad vi kanske tänker på. Ljuset medverkar till att styra vår vakenhet och vår sömn. För oss som bor långt från ekvatorn har detta en speciell betydelse för vårt välmående och psykiska hälsa under vinterhalvåret när vi har väldigt lite dagsljus.
Klockan 18:00 – 19:00, Norra Fäladens Bibliotek, Svenshögsvägen 25, Lund


fredagen den 11 oktober

Mingeltorg i Ljushallen
Enheter från Vuxenpsykiatri Lund, Lunds Fontänhus, patientorganisationer m.fl. delar ut information och samtalar om sina verksamheter.
Klockan 10:00 – 15:00, Baravägen 1, Lund


Posterutställning
Forskare från Psykiatriforskning Skåne presenterar sin forskning i en posterutställning
Klockan 10:00 – 15:00, Baravägen 1, Lund


Öppet hus i Föreningarnas rum
I samband med arrangemanget då Vuxenpsykiatrin i Lund och andra organisationer genomför ett avslutningsprogram för Skåneveckan 2019 på Baravägen 1C i Lund håller Föreningarnas rum öppet för besökare. Verksamheten presenteras.
Klockan 10:00 – 16:00, Föreningarnas rum, Baravägen 1C, Lund


Teater över gränserna
Teater över gränserna är ett arbetsmarknadsprojekt för personer med psykisk ohälsa och som befinner sig långt från arbetsmarknaden. Lyssna till Magnus Nylander föreläsare hur man arbetar med individens självkänsla och att öka kunskapen om psykisk ohälsa på arbetsmarknaden för att skapa en inkluderande och hållbar arbetsmiljö.
Klockan 10:30 – 11:30, Baravägen 1, Lund


Biblioteket är till för alla!

Psykiatribiblioteket berättar om sin verksamhet och höstens aktiviteter. Sjukhuskyrkan presenterar kreativt skrivande.
Klockan 12:00 – 13:00, Psykiatribiblioteket, Baravägen 1, Lund


Novelläsning i grupp
Prova-på-session med novelläsning i grupp. Begränsat antal platser, så kom i tid.
Klockan 13:00 – 14:00, Psykiatribiblioteket, Baravägen 1, Lund


Att vända stigmatisering till acceptans
Daniella Boström ger sin berättelse om hur hon blev stigmatiserad i sitt arbete som läkare. Varför finns fortfarande fördomar om psykisk ohälsa och hur kan vi förbättra situationen?
Klockan 13:00 – 14:00,
Baravägen 1, Lund


Öppen scen med Lunds Fontänhus
Lunds Fontänhus anordnar öppen scen i Ljushallen som avslutning på dagen och på veckan. Alla är välkomna att delta och sjunga med!
Klockan 14:00 – 15:00, Baravägen 1, Lund


Florens - en one-woman-performance

Operaföreställning utifrån sångerskan Ellinor Ingvar-Henschens självbiografi om hur hon via sångrösten återfunnit och bearbetat minnen av sexuella övergrepp från barndomen. Efterföljande publiksamtal med traumaexpert.
Klockan 19:00 – 21:00, Magle Stora Kyrkogata 4, Lund
Anmälan: Begränsat antal platser (Obs! Endast balkongplatser).
Boka senast den 8/10 via florens1Wperformance@gmail.com

 


lördagen den 12 oktober

Fixa till - från återvinning till återbruk!
Invigning av ett unikt arbetsinriktat samarbetsprojekt för social och miljömässig hållbarhet. Spännande workshops där vi transformerar källsortering till nya, användbara föremål. Alla kan vara med och låta kreativiteten flöda! Livemusik, fika och information.
Klockan 11:00 – 15:00, Emblas Gata 15, Lund