Baskien och Häxorna i Zugarramurdi

Baskien och Häxorna i Zugarramurdi

Historia & Konsthistoria

Baskien är ett av Europas stora resmål. Hit kommer turister från hela världen för att njuta av den goda maten, de vackra stränderna, musiken, folklivet och vandra längs de gamla smuggelstigarna i bergen.

Men ingen har ännu löst Baskiens stora gåta: varifrån kommer det baskiska folket? Dessa orädda äventyrare har i alla tider seglat över haven till många kontinenter samtidigt som de är extremt hemkära och håller hårt på sina uråldriga traditioner.

Vi gläntar på dörren till den baskiska kulturen, mytologin, naturtron och folksjälen. Här var det en gång kvinnorna som bestämde och husmor på gården ledde de religiösa ceremonierna.

Följ med på upptäcktsfärd genom det moderna Baskien, en region som både ligger i Frankrike och Spanien. Från industri- och sjöfartsstaden Bilbao, längs eleganta strandpromenader i San Sebastian och Biarritz där fräsande surfvågor rullar in från den mytomspunna Biscayabukten.

Vi fortsätter inåt landet upp i de vilda bergen i Pyrenéerna, längs smuggelvägar med uråldrig historia. Till små bergsbyar, en av dem är byn Zugarramurdi där de kloka läkekunniga kvinnorna en gång utsattes för blodiga häxjakter. Men folket försvarade dem. Mer än en gång har baskerna offrat livet för att bevara sin kultur och sitt språk.

Möt den uråldriga kulturen och språket och det moderna Baskien.

Den 29 oktober på Saloon Longhorn kommer det att bli En kulinarisk afton med Baskiska Pinxtos,samt underhållning med sång,
musik och frågesport.

Ledare: Stina Helmersson och Tommy Wirén.