Historia & Konsthistoria

INNEHÅLL:
Vad vet du egentligen om platsen där du bor? Varje hem gömmer en historia om hur det byggdes, varför och vilka människor som levt där under gångna tider. Kanske äger du en gammal gård på landsbygden? Ett funkishus i stan? Eller ett torp med oklar bakgrund? Den här kursen hjälper dig att komma igång med berättelsen om just ditt hem.
Vid kurstillfällena undersöker vi inledningsvis olika tidsåldrars arkitekturstilar, vilka generella typer av äldre fastigheter som finns och hur den historiska bebyggelsen i och runt Karlskrona har sett ut. Sedan följer en praktisk del där vi fördjupar oss i relevanta arkiv och lär oss hitta information om äldre bebyggelse.

Kursens innehåll anpassas efter deltagarnas fastigheter och vi delar löpande med oss av framsteg i det egna forskningsarbetet. I kursen ingår även ett studiebesök på ett lokalt/regionalt arkiv.

FÖRKUNSKAPER:
Viss datorvana är nödvändig eftersom vi arbetar med digitaliserade arkiv.
Detta är en grundkurs tanken är att det ska bli en fortsättningskurs så du får fördjupade kunskaper.

TID OCH PLATS FÖR KURSEN:
Kurstillfällen är torsdag, kl 18:00 - 20:30 inkl fikapaus. Kursen kommer att vara i SV:s lokal, Ronnebygatan 9 i Karlskrona.

Vid intresse kan kursen även erbjudas på övriga orter i Blekinge.

LEDARE:
Matilda Skoglöw, vetenskapsjournalist, författare och lokalhistorisk guide i och runt Karlskrona. Mångårigt intresse och erfarenhet av att leta information om äldre fastigheter, bland annat om sitt egna båtsmanstorp samt mindre villa med anor från 1800-talet.

BRA ATT VETA/ÖVRIGT:
Om du har fotografier, ritningar eller andra dokument som berör ditt hems historia är du varmt välkommen att ta med dessa till kursen.

BILDEN OVAN:
Bilden är från Björkholmen, den kommer från Marinmuseums arkiv.