Fåglar för nybörjare

Fåglar för nybörjare

Djur, natur & jakt

Studieplan:
Studiecirkeln vänder sig till dig som vill lära dig om dessa fascinerande djur. Vi kommer att gå igenom många av våra vanligaste fåglar ur olika fågelfamiljer - Hur de ser ut, läten, när/var man kan se dem och hur de uppträder. Vi kikar också på närbesläktade fåglar som utgör förväxlingsrisk för den som inte är så van. På utflykterna till fina fågellokaler kommer vi förhoppningsvis också att få se många av de fåglar vi sett på bild under inneträffarna. Det blir också tips på fler fågellokaler, vintermatning och på utrustning som inte gräver slukhål i plånboken.

Inneträff 1, tors 21 sept kl 18:00-20:30
Våra vanligaste änder och rovfåglar.
Vi går igenom och tittar på bilder på våra vanligaste änder och rovfåglar. Vilka arter kan man se under olika årstider? Ser fåglarna likadana ut under hela året?
Vi går oxå igenom måsfåglar och vadarfåglar. Här är det lite klurigare och mer att lära sig eftersom många arter är lika och många av arterna har flera olika dräkter. Dessa och andra frågor får vi svar på.

Uteträff 1, sönd 24 sept kl 10:00-13:15, Uteträff 2, sönd 24 sept kl 16:00-18.30
Sträckande och rastande fåglar på Torhamns udde
Vi besöker Torhamns udde, dels under en period mitt på dagen då chansen att se rovfåglar är som störst, dels under en stund på kvällen då man kan se sträckande vadare, måsfåglar och änder på nära håll.

Inneträff 2, torsd 28 sept kl 18:00-20:30
Ordningen tättingar – Många familjer och många arter
Vi lär oss om våra vanligaste tättingar ur olika familjer. Frågor som flytt- eller stannfågel? flyttningstider och vintermatning tas också upp.

Uteträff 3, sönd 8 okt 08:00-11:15
Vi besöker åter Torhamns udde under en morgon/förmiddag för att ta del av höstens alla flyttande fåglar. Vi tittar också in på Torhamns fågelstation och lär oss lite om vad man gör där.

Inneträff 3, torsd 12 oktober kl 18:00-20:30
Fåglar i stad och trädgård samt fåglar vid vintermatningar
Vilka fåglar är vanligast? Hur ska man inreda trädgårdar och placera vintermatningar? Hur länge ska man mata? Vilka fåglar kan man hjälpa med holkar? Frågorna och svaren blir många på denna träff.

Uteträff 4, sönd 15 oktober kl 09.00-12:15
Vambåsa våtmark
Vi besöker en våtmark för att se vad man kan hitta där. Både rastande änder och andra arter står på listan. Hur ser änderna ut nu på hösten, är en fråga vi får svar på.

Uteträff 5, sönd 22 oktober kl 19:00-12:15
Vi besöker denna gång Sibbaboda och Långenabben. Bland Sibbabbodas bergstallar besöker vi en fågelmatning som startas relativt tidigt innan vinterkylan sätter in. Här kan vi hitta både barrskogsfåglar och arter som hör kustlandskapet till.

Har du ingen egen bil finns det möjlighet för samåkning.

Ledare: Tony Svensson, vill du läsa mer om Tony kan du gå in på
http://www.naturreportage.se/sommarkurs/startsida_kurser.htm