Djur, natur & miljö

Studieplan:
Studiecirkeln vänder sig till dig som vill lära dig om dessa fascinerande djur. Vi kommer att gå igenom många av våra vanligaste fåglar ur olika fågelfamiljer - Hur de ser ut, läten, när/var man kan se dem och hur de uppträder. Vi kikar också på närbesläktade fåglar som utgör förväxlingsrisk för den som inte är så van. På utflykterna till fina fågellokaler kommer vi förhoppningsvis också att få se många av de fåglar vi sett på bild under inneträffarna. Det blir också tips på fler fågellokaler, matning och på utrustning som inte gräver slukhål i plånboken.

Inneträff 1 , 18.00-20.30
Ordningen tättingar – Många familjer och många arter.
Vi lär oss om våra vanligaste tättingar ur olika familjer. Frågor som flytt- eller stannfågel? Flyttningstider och vintermatning tas också upp. Vi kikar också lite på utrustning som handkikare och tubkikare.

Uteträff 1 , 09.30 – 12.30
Vi besöker Sibbaboda och Långenabben. Bland Sibbabbodas bergstallar besöker vi en fågelmatning som startas relativt tidigt innan vinterkylan sätter in. Här kan vi hitta både barrskogsfåglar och arter som hör kustlandskapet till.

Inneträff 2 , 18.00-20.30
Våra vanligaste änder och rovfåglar.
Vi går igenom och tittar på bilder på våra vanligaste änder och rovfåglar. Vilka arter kan man se under olika årstider? Ser fåglarna likadana ut under hela året? Dessa och andra frågor får vi svar på. Det blit också lite om fågelläten och var man hittar inspelningar på detta.

Inneträff 3 , 18.00-20.30
Våra vanligaste måsfåglar och vadarfåglar.
Ännu 2 stora fågelfamiljer gås igenom. Här är det lite klurigare och mer att lära sig eftersom många arter är lika och många av arterna har flera olika dräkter. Vi får tips på bra lokaler och när på årets man bäst kan se dessa fåglar.

Uteträff 2 , 07.00 – 10.30
Vi besöker Uttorp på Sturkö för att se sträckande änder och andra vårfåglar.

Uteträff 3 , 07.00 – 10.30
Vi besöker Torhamns udde under en morgon/förmiddag för att ta del av vårens alla flyttande fåglar. Vi tittar också in på Torhamns fågelstation och lär oss lite om vad man gör där.

Uteträff 4 , 07.00 – 10.30
Vi besöker åter Torhamns udde för att studera flera vårfåglar och lära oss mer om läten och uppträdande hos olika fåglar.

Uteträff 5 07.00 – 10.30
Plats ännu ej bestämd.

Uteträff 6 18.00-20.30
Plats ännu ej bestämd.

Tiderna kommer ev att justeras beroende på väder och vind.
Rekommenderad litteratur till kursen blir FÅGELGUIDEN (SVENSSON, MULLARNEY OCH ZETTERSTRÖM)
FINNS ÄVEN SOM APP TILL MOBILEN.

Har du ingen egen bil finns det möjlighet för samåkning.

Ledare: Tony Svensson, vill du läsa mer om Tony kan du gå in på
http://www.naturreportage.se/kurser_2018/startsida_kurser_2018.htm