Hantverk & konst

Flerfärgsvirkning ger dig möjlighet att leka med mönster och färger. Tekniken virkas oftast runt med fasta maskor med nedtag i bakre maskbågen. Den passar därför bra till handledsvärmare, påsar, väskor och mössor virkade i tunt ullgarn.

INNEHÅLL:
Du får lära dig teknikens grunder och ritar ditt eget mönster till exempelvis handledsvärmare, mobilfodral eller påse. Inspiration hämtar du från folklig virkning och broderi- och korstygnsmönster. Bildvisning och lite virkhistoria blir det också.

FÖRKUNSKAPER:
Du behöver kunna grunderna i virkning; kedjemaskor, fasta maska och smygmaskor.

MATERIAL:
Ta med dig: 2 tr ullgarn exempelvis Rauma finullgarn (350m/100gr) eller Visjö, Östergötlands ullspinneri (300m/100gr) eller motsvarande. Virknål 2,5 (tex Inoxal) eller Boye 1. Ta gärna med ett halvnummer större och mindre virknål också eftersom virknålarna storlek kan variera även om de har samma nummer. Rutigt papper, färgpennor (om du vill), blyertspenna och anteckningsblock.

Kursledaren har med virknålar att låna under kursen. I första hand tar du med eget garn men det kommer finnas en mindre mängd Rauma finull att köpa.

TID OCH PLATS:
Kursen är planerad till helgen den 1-2 oktober kl 10:00- ca 16:00 och i SV:s lokal i Karlshamn.

LEDAREN:
Åsa är ursprungligen från Stockholm men flyttade till Blekinge för snart 20 år sedan. I mitt arbete som hemslöjdskonsulent har jag haft möjlighet att prova på de flesta textila tekniker. Mina personliga favoriter är tekniker där allt som behövs är ett garnnystan och enkla redskap som stickor eller nålar av olika slag. Trots de enkla medlen är variationsmöjligheterna oändliga och de mest fantastiska textiler kan bli till.