Djur, natur & miljö, Media & kommunikation

Kursen vänder sig till dig som har en systemkamera och ett teleobjektiv (fast eller zoom) eller en avancerad kompaktkamera och som vill lära dig mer om hur man går till väga för att få den där bilden som du såg vid fotograferingstillfället. Vi kommer att varva teorilektioner med uteträffar där vi praktiserar vad vi pratat om på inneträffarna. Vi går också igenom utrustningen och får tips på tillbehör som gör fotograferandet bättre och lättare.
För att du ska få ut så mycket som möjligt av kursen rekommenderas att du tar med dig kamera och manual på både inneträffar och uteträffar.

Inneträff 1, 5/3 kl 18:00-20:30
Vi kikar denna gången på lite olika typ av utrustning och hur man kan använda den. Deltagarna får tips på tillbehör och möjligheter med den egna utrustningen. Vi tittar på lite blandade djurbilder och får förklarat hur de är tagna. Det blir också litteraturtips.

Inneträff 2, 12/3 kl 18:00-20:30
Telefotografering
Vad behövs för utrustning för att fotografera djur som är svåra att komma nära, t.ex. fåglar? Vi tittar också på billigare alternativ och får tips på både utrustning och hur man kommer närmare djuren. Vi lär oss också om hur man bäst ska ställa in den egna kameran för att få skarpa bilder. Vi kommer eventuellt i mån av bra väder förlägga hela eller delar av träffen utomhus på ett ställe i närheten.

Uteträff 1 22/3 kl 8-11 (söndag)
Nu är det dags att praktisera ute i fält. Vi träffas på Torhamns udde där det finns bra tillgång på fotomotiv. Det blir också möjligheter att få låna kamera och/eller objektiv för att testa annan utrustning än den man själv har. Vi tar med bilderna till nästa inneträff för att se vad som blev bra och vad som kunde göras bättre.

Inneträff 3, 26/3 kl 18:00-20:30

På denna inneträffen får vi tips på olika typer av gömslen man kan använda, alltifrån billigare till dyrare samt egenhändigt gjorda. Vi får också se bilder från olika gömslen och får veta var man ska sätta upp dem. Vi kikar även på kursdeltagarnas bilder från uteträffen. Vi förbereder oss också för nästa uteträff genom att snacka lite om inställningar för rörliga motiv som flygande fåglar och kikar på lite bilder om detta.

Uteträff 2, 5/4 kl. 7-10 (söndag)
Vi beger oss ut mot kusten till Sturkö eller Lindö (beroende på hur vindarna ska bli) för att prova att fotografera sträckande änder som nu passerar i tusental varje dag längs det yttersta havsbandet.

Inneträff 4, 16/4 kl 18:00-20:30
Vi inleder med att kika på bilder från uteträffen och får tips på vad som gick snett eller vad som var bra. Sedan är det dags för att få mera tips och se bilder på hur man lyckas med sin fågelfotografering. Även med relativt enkel utrustning kan man komma långt med lite förberedelser och tålamod. Även tips på bra fotolokaler för fåglar.

Uteträff 3 9/5 kl. 7-11.30 (söndag)
Denna, och nästa, gång blir det lite längre uteträffar där vi praktiserar vad vi gått igenom och får nya tips under morgon/förmiddag. Vi tränar också att ställa in vår kamera på lite olika sätt och tar lite testfoton. Vi pratar och praktiserar även lite ”skjutteknik” och provar att fota fåglar från olika perspektiv. Om man står eller ligger ger t.ex. ofta helt olika bilder även om motivet och platsen är samma.

Uteträff 4, 16/5 7-11.30 (söndag)
Dags för en ny lite längre uteträff. Denna gången koncentrerar vi oss på lite mindre fåglar som sångare och andra tättingar. Jag visar också några typer av bärbara gömslen som man kan ha med sig och sätta upp för att komma närmare de lite mindre fåglarna. Vi lär oss också lite om fågelläten som kan vara bra att kunna om man vill komma närmare.

Deltagarna kommer att få tillgång till cirkelledarens undervisningsmaterial för att kunna repetera på egen hand hemma.

Inneträffarna är varannan vecka i SV:s lokal på Ronnebygatan 9 i Karlskrona.

Har du ingen egen bil finns det möjlighet för samåkning.

Kursen startar när vi har minst 5 deltagare anmälda.

Ledare: Tony Svensson, vill du läsa mer om Tony kan du gå in på
http://www.naturreportage.se/kurser_resor20/startsida_kurser_2020.htm