Djur, natur & miljö, Media & kommunikation

Kursen vänder sig till dig som har en systemkamera och ett teleobjektiv (fast eller zoom) eller en avancerad kompaktkamera och som vill lära dig mer om hur man går till väga för att få den där bilden som du såg vid fotograferingstillfället. Vi kommer att varva teorilektioner med uteträffar där vi praktiserar vad vi pratat om på inneträffarna. Vi går också igenom utrustningen och får tips på tillbehör som gör fotograferandet bättre och lättare.
För att du ska få ut så mycket som möjligt av kursen rekommenderas att du tar med dig kamera och manual på både inneträffar och uteträffar.

Inneträff 1, kl 18:00-20:30
Vi kikar denna gången på lite olika typ av utrustning och hur man kan använda den. Deltagarna får tips på tillbehör och möjligheter med den egna utrustningen. Vi tittar på lite blandade djurbilder och får förklarat hur de är tagna. Det blir också litteraturtips.

Inneträff 2, kl 18:00-20:30
Telefotografering
Vad behövs för utrustning för att fotografera djur som är svåra att komma nära, t.ex. fåglar? Vi tittar också på billigare alternativ och får tips på både utrustning och hur man kommer närmare djuren. Vi lär oss också om hur man bäst ska ställa in den egna kameran för att få skarpa bilder. Vi kommer eventuellt i mån av bra väder förlägga hela eller delar av träffen utomhus på ett ställe i närheten.

Uteträff 1 (ca 2-3 klocktimmar) (söndag)
Nu är det dags att praktisera ute i fält. Vi träffas på Torhamns udde där det finns bra tillgång på fotomotiv. Det blir också möjligheter att få låna kamera och/eller objektiv för att testa annan utrustning än den man själv har. Vi tar med bilderna till nästa inneträff för att se vad som blev bra och vad som kunde göras bättre.

Inneträff 3, kl 18:00-20:30
Gömslefotografering och fotografering vid matning
På denna inneträffen får vi tips på olika typer av gömslen man kan använda, alltifrån billigare till dyrare samt egenhändigt gjorda. Vi får också se bilder från olika gömslen och får veta var man ska sätta upp dem. Vi kikar även på kursdeltagarnas bilder från uteträffen.

Uteträff 2 (ca 2-3 klocktimmar) (söndag)
Vi åker till en lokal med bra tillgång på fotomotiv och praktiserar bl.a. lite gömslefotografering för att få känna på det. Även denna gång blir det tillfälle att testa utrustning man inte själv har.

Inneträff 4, kl 18:00-20:30
Vi inleder med att kika på bilder från uteträffen och får tips på vad som gick snett eller vad som var bra. Sedan är det dags för att få mera tips och se bilder på hur man lyckas med sin fågelfotografering. Även med relativt enkel utrustning kan man komma långt med lite förberedelser och tålamod. Även tips på bra fotolokaler för fåglar.
Uteträff 3 (ca. 4-5 klocktimmar) (söndag)
Denna, och nästa, gång blir det lite längre uteträffar där vi praktiserar vad vi gått igenom och får nya tips under morgon/förmiddag. Vi tränar också att ställa in vår kamera på lite olika sätt och tar lite testfoton. Vi pratar och praktiserar även lite ”skjutteknik” och provar att fota fåglar från olika perspektiv. Om man står eller ligger ger t.ex. ofta helt olika bilder även om motivet och platsen är samma.

Uteträff 4 ((ca 4-5 klocktimmar) (söndag)
Dags för en ny lite längre uteträff. Det blir bl.a. fotografering vid en vintermatning som sätts igång under hösten. Här kan man komma nära arter som svartmes och tofsmes och, om vi har tur även korsnäbbar av olika sort. Vi besöker också några ställen i närheten där det brukar ansamlas mycket änder under senhösten.

Deltagarna kommer att få tillgång till cirkelledarens undervisningsmaterial för att kunna repetera på egen hand hemma.

Inneträffarna är varannan vecka i SV:s lokal på Ronnebygatan 9 i Karlskrona.
Tiderna för uteträffarna bestäms under kursen och är beroende på väder och vind.

Har du ingen egen bil finns det möjlighet för samåkning.

Kursen startar när vi har minst 5 deltagare anmälda.

Ledare: Tony Svensson, vill du läsa mer om Tony kan du gå in på
http://www.naturreportage.se/kurser_2018/startsida_kurser_2018.htm