Fotografera fåglar, däggdjur och mindre djur

Fotografera fåglar, däggdjur och mindre djur

Djur, natur & jakt, Data & IT

Kursen vänder sig till dig som har en systemkamera eller en avancerad kompaktkamera och som vill lära sig mer om hur man går till väga för att få bilden som du såg vid fotograferingstillfället. Vi kommer att varva teorilektioner med uteträffar där vi praktiserar vad vi pratat om på inneträffarna. Vi går också igenom utrustningen och får tips på tillbehör som gör fotograferandet bättre och lättare.
För att du ska få ut så mycket som möjligt av kursen rekommenderas att du tar med dig kamera och manual till både inneträffar och uteträffar.

Studieplan:
Inneträff 1 (25/9 kl. 18.30)
Vi kikar denna gången på lite olika typ av utrustning och vad man kan använda den till. Deltagarna får tips på tillbehör och möjligheter med den egna utrustningen. Vi tittar på lite blandade djurbilder och får förklarat hur de är tagna. Inför uteträffen går vi speciellt igenom lite om närbildsfotografering. Det blir också litteraturtips.
Uteträff 1 (Lördag 30/9 10.00-13.00)
Vi åker till en lokal med bra tillgång på fotomotiv och praktiserar närbildsfotografering av mindre djur samt det som kommer i vår väg. Även denna gång blir det tillfälle att testa utrustning man inte själv har.

Inneträff 2 (2/10 kl. 18.30)
Mera om närbildsfotografering
Träffen inleds med liten bildgenomgång från senaste uteträffen. Vi lär oss mer om närbildsfotografering av groddjur, insekter och andra smådjur. Vilken utrustning behövs? Finns det tillbehör som fungerar bra till den egna utrustningen? Hur ställer man in kameran för att få så bra bilder som möjligt? (bl.a. genomgång på hur man väljer skärpedjup med sin kamera). Kan man använda blixt för att få skarpare bilder? Dessa och många andra frågor tas upp och vi kikar på den egna utrustningens möjligheter.

Inneträff 3 (9 oktober kl. 18.30)
Telefotografering
Vad behövs för utrustning för att fotografera djur som är svåra att komma nära? Vi tittar också på billiga alternativ och får tips på både utrustning och hur man kommer närmare djuren. Vi lär oss också om hur man bäst ska ställa in den egna kameran för att få skarpa bilder.

Uteträff 2 (Lördag 14/10 kl. 9.30 – 12.30)
Nu är det dags att praktisera ute i fält. Vi träffas på Torhamns udde där det finns bra tillgång på fotomotiv. Det blir också möjligheter att få låna kamera och/eller objektiv för att testa annan utrustning än den man själv har. Vi tar med bilderna till nästa inneträff för att se vad som blev bra och vad som kunde göras bättre

Inneträff 4 (16 oktober kl. 18.30)
Vi inleder med att kika på bilder från uteträffen och får tips på vad som gick snett eller vad som var bra. Sedan är det dags för att få mera tips och se bilder på hur man lyckas med sin fågelfotografering. Även med relativt enkel utrustning kan man komma långt med lite förberedelser och tålamod.

Uteträff 3 (Lördag 21/10 , 9.30-15.00)
Denna gång blir det en lite längre uteträff där vi praktiserar vad vi gått igenom och får nya tips under en morgon/förmiddag. Vi besöker också en fågelmatning anpassad för fotografering. Vi hoppas på många bilder att ta med oss på den sista inneträffen.

Inneträff 5 (OBS 30/10 18.30)
Bildgenomgång med sedvanliga tips och råd. Efter det kikar vi lite på nattfotografering med enkel utrustning och lär oss lite om grunderna i efterarbetet framför datorn. Här fås också tips på bra gratisprogram och billigare program som man kan göra mycket med. Även litteraturtips och tips på internetsidor där man kan lära sig mera står på menyn.

Har du ingen egen bil finns det möjlighet för samåkning.

Ledare: Tony Svensson, vill du läsa mer om Tony kan du gå in på
http://www.naturreportage.se/sommarkurs/startsida_kurser.htm