Fotografera fåglar, däggdjur och mindre djur

Fotografera fåglar, däggdjur och mindre djur

Djur, natur & jakt, Media, foto, film och grafisk formgivning

Fotografera fåglar, däggdjur och mindre djur, nybörjarkurs
Kursen vänder sig till dig som har en systemkamera eller en avancerad kompaktkamera och som vill lära dig mer om hur man går till väga för att få den där bilden som du såg vid fotograferingstillfället. Vi kommer att varva teorilektioner med uteträffar där vi praktiserar vad vi pratat om på inneträffarna. Vi går också igenom utrustningen och får tips på tillbehör som gör fotograferandet bättre och lättare.
För att du ska få ut så mycket som möjligt av kursen rekommenderas att du tar med dig kamera och manual på både inneträffar och uteträffar.

Inneträff 1 (Torsdag den 29/3, vecka 13)
Vi kikar på lite olika typ av utrustning och vad man kan använda den till. Deltagarna får tips på tillbehör och möjligheter med den egna utrustningen. Vi tittar på lite blandade djurbilder och får förklarat hur de är tagna. Inför uteträffen går vi speciellt igenom lite om fotografering av flygande/rörliga föremål. Det blir också litteraturtips.

Uteträff 1 (Lördag 7/4 07.00 – 10.30)
Dags att fotografera vårsträcket på Uttorp, Sturkö. Vi hoppas på ett bra sjöfågelsträck och lite andra vårfåglar. Det blir även möjlighet att låna och prova på utrustning man inte själv har.

Inneträff 2 (Torsdag den 12/4, vecka 15)
Närbildsfotografering
Träffen inleds med liten bildgenomgång från senaste uteträffen. Vi lär oss om närbildsfotografering av groddjur, insekter och andra smådjur. Vilken utrustning behövs? Finns det tillbehör som fungerar bra till den egna utrustningen? Hur ställer man in kameran för att få så bra bilder som möjligt? (bl.a. genomgång på hur man väljer skärpedjup med sin kamera). Kan man använda blixt för att få skarpare bilder? Dessa och många andra frågor tas upp och vi kikar på den egna utrustningens möjligheter.

Inneträff 3 (Torsdag de 19/4, vecka 16)
Telefotografering
Vad behövs för utrustning för att fotografera djur som är svåra att komma nära? Vi tittar också på billiga alternativ och får tips på både utrustning och hur man kommer närmare djuren. Vi lär oss också om hur man bäst ska ställa in den egna kameran för att få skarpa bilder.

Uteträff 2 (Lördag 21/4 kl. 08.00-11.00)
Dags att i fält praktisera både närbilds- och telefotografering.Vi träffas på Torhamns udde där det finns bra tillgång på fotomotiv. Det blir också möjligheter att få låna kamera och/eller objektiv för att testa annan utrustning än den man själv har. Vi tar med bilderna till nästa inneträff för att se vad som blev bra och vad som kunde göras bättre

Inneträff 4 (Torsdag den 26/4, vecka 17)
Vi inleder med att kika på bilder från uteträffen och får tips på vad som gick snett eller vad som var bra. Sedan är det dags för att få mera tips och se bilder på hur man lyckas med sin fågelfotografering. Även med relativt enkel utrustning kan man komma långt med lite förberedelser och tålamod.

Uteträff 3 (Lördag 28/4 , 08.00 – 13.30)
Denna gång blir det en lite längre uteträff där vi praktiserar vad vi gått igenom och får nya tips under en morgon/förmiddag när vi besöker flera lokaler på Blekinges östkust. Vi hoppas på många bilder.

Uteträff 4 (Lördag 19/5, 08.00 – 13.30)

Tiderna kommer ev att justeras beroende på väder och vind.

Ledare: Tony Svensson, vill du läsa mer om Tony kan du gå in på
http://www.naturreportage.se/kurser_2018/startsida_kurser_2018.htm