Fotografera fåglar, däggdjur och mindre djur, Fortsättningskurs

Fotografera fåglar, däggdjur och mindre djur, Fortsättningskurs

Djur, natur & jakt, Media, foto, film och grafisk formgivning

Fotografera fåglar, däggdjur och mindre djur II Fortsättningskurs - vår-försommar (30 timmar)
En kurs för dig som gått nybörjarkursen men vill lära dig mer. Kursen passar också bra för dig som hållit på ett litet tag men vill få mer tips och träna mer på naturfotografering. Kursen passar bäst för dig som har en systemkamera, antingen spegelreflex eller en spegelfri med hyfsat snabb autofokus. En avancerad kompaktkamera med längre zoom går också men prestandan på dessa vad gäller bildbrus och snabbhet är många gånger lite sämre så man får räkna med att det blir lite svårare då vi fotografering av t.ex. rörliga djur.

Inneträff 1 (vecka 12)
Vi tar upp lite grundläggande om natur- djurfotografering så för er som gått kurs 1 blir det lite repetition. Vi kikar på naturbilder som hör ihop med kommande träffar och uteträffar. Det blir med andra ord en liten översikt över vad vi ska jobba med under våren. Vi avslutar med att gå igenom vad vi ska göra på första uteträffen – Fåglar på sträck.

Uteträff 1 ( 31/3 Påskafton 07.00-10.30 – reservdag måndag 2/4)
Vi besöker en av landets bästa lokaler när det gäller möjligheten att fotografera vårsträcket av änder m.m (Uttorp –Strurkö). Fram till 10-11-tiden har vi ett fint medljus så vi hoppas på soligt väder och tiotusentals ejdrar och andra änder som passerar på bra avstånd. Förhoppningsvis får vi många tillfällen att slipa på tekniken för den här typen av fotografering.

Inneträff 2 ( måndag 9/4)
I dag koncentrerar vi oss på fotografering av grod- och kräldjur samt även lite mindre djur som myror och annat som börjat titta fram efter vintern. Vi går också igenom/repeterar vilken utrustning man kan använda samt fördelar/nackdelar med olika typer av utrustning. Vi börjar dock med en titt på bilder från uteträffen.

Uteträff 2 (sönd 15/4, 09.00 – 12.30)
Vi besöker ett par lokaler i hopp om att få möjlighet att fotografera lite grod- och kräldjur samt lite småkryp. Vi får möjlighet att prova olika typer av utrustning.

Inneträff 3 (torsdag 3/5)
Vi tittar på deltagarnas bilder från uteträffen och går igenom hur de togs och vad som eventuellt kunde göras annorlunda. Sedan är det dags att gå igenom lite om fotografering av småfåglar på våren och kikar på fjärilsfotografering-. Även lite om nattfoto av fjärilar. Vi ska också hinna med lite om gömslefotografering av däggdjur och fåglar. Det blir även tips på portabla gömslen och gömslen man kan hyra in sig på.

Uteträff 3 (torsdag 10/5 – Gökotta 06.00 – 12.00)
En extralång uteträff då vi ska försöka hinna med mycket. Under morgontimmarna blir det fotografering av sjungande småfåglar och vi ska också försöka lära oss lite läten som ger plusvärde för fågelfotograferingen under maj månad. Vi gör en tur längs strandängarna och får tips om när och var det är OK att sätta upp gömslen så man inte stör fåglarna i onödan och orsakar onödig predation från trutar och kråkor. Har vi tur får vi se huggormshannarna slåss eller en blåhake, på väg norrut, sitta och spela i en buske.

Uteträff 4 och avslutning i fält ( Vi har också tillgång till fågelstationens uppehållsrum för fika och lite avrundning/sammanfattning. Torsd. 24/5 kl. 17.30-21.)
Dags att göra en kvällsutflykt nu när våren är som finast. Vi fotograferar allt som kommer i vår väg och gör kanske också en avstickare efter avslutad kurstid till ett ställe där nattskärorna brukar spela i skymningen.

Har du ingen egen bil finns det möjlighet för samåkning.

Ledare: Tony Svensson, vill du läsa mer om Tony kan du gå in på
http://www.naturreportage.se/kurser_2018/startsida_kurser_2018.htm