Hantverk & konst

Nålbindning är en urgammal textil teknik som har funnits i olika varianter i en stor del av världen. De enda redskapen är en grov nål och den egna tummen. Med ullgarn syr man värmande plagg genom att foga ögla till ögla. Tekniken har många namn: sömma, nåla, knyta eller binda och det finns många olika sätt att sy öglorna på. Under kursen lär du dig grunderna i den här tekniken som passar bra till handledsvärmare, vantar, sockor och mössor. Det färdiga plagget kan valkas och dekoreras med broderier.

Ta med: Nålbindningsnål och någon bok, om du har. Du kan också ta med eget garn (100% ull ska de vara), ett lite grövre 2-trådigt garn eller ett 3-trådigt ullgarn som till exempel Raumas.

Kursledaren har med: Nålar att låna eller köpa, och garn att prova med. Materialet betalas till ledaren.

Kursen kommer att vara till våren 2020 och under helgen.

Åsa är ursprungligen från Stockholm men flyttade till Blekinge för snart 20 år sedan. I mitt arbete som hemslöjdskonsulent har jag haft möjlighet att prova på de flesta textila tekniker. Mina personliga favoriter är tekniker där allt som behövs är ett garnnystan och enkla redskap som stickor eller nålar av olika slag. Trots de enkla medlen är variationsmöjligheterna oändliga och de mest fantastiska textiler kan bli till.