Djur, natur & miljö, Media & kommunikation

Kursen lämpar sig både för nybörjare och de som hållit på ett litet tag med naturfotografering.
För att få behållning av kursen behöver du ha en systemkamera eller en kompaktkamera där du kan ändra/ställa in slutare, bländare och ISO. Kursen är för dig som vill lära dig mer om hur man går till väga för att få den där bilden som man tänkte på vid fotograferingstillfället. Vi kommer att varva teorilektioner med uteträffar där vi praktiserar vad vi pratat om på inneträffarna. Vi går också igenom utrustningen och får tips på tillbehör som gör fotograferandet bättre och lättare.
För att du ska få ut så mycket som möjligt av kursen rekommenderas att du tar med dig kamera och manual på både inneträffar och uteträffar.

Inneträff 1 - 18 mars
Vi kikar på lite olika typ av utrustning och vad man kan använda den till. Deltagarna får tips på tillbehör och möjligheter med den egna utrustningen. Vi tittar på lite blandade naturbilder och får förklarat hur de är tagna. Vi tar en titt på grunderna t.ex hur slutartid och bländare påverkar bildresultatet. Inför uteträffen går vi speciellt igenom lite om fotografering av flygande/rörliga föremål. Det blir också litteraturtips.

Uteträff 1 - 28 mars
Dags att fotografera! Vi besöker ett naturreservat i östra Blekinge för att prova på lite landskaps- och djurfotografering. Vi praktiserar lite av det vi gått igenom på första inneträffen.

Inneträff 2 - 1 april
Telefotografering
Vad behövs för utrustning för att fotografera djur som är svåra att komma nära? Vi tittar också på billiga alternativ och får tips på både utrustning och hur man kommer närmare djuren. Kan man använda teleobjektivet till landskapsfoto? Vi lär oss också om hur man bäst ska ställa in den egna kameran för att få skarpa bilder.

Uteträff 2 - 4 april
Vi åker ut i yttersta havsbadet och fotograferar sträckande ejdrar och andra fåglar som passerar vår kust på sin väg norrut. Väldigt varma kläder och varmt kaffe/te kan behövas på denna utflykt.
vi tar med lite bilder från utflykten till nästa innemöte.

Inneträff 3 - 15 april
Landskaps och närbildsfotografering.
Träffen inleds med liten bildgenomgång från senaste uteträffen. Vi lär oss om närbildsfotografering av groddjur, insekter och andra smådjur. Vilken utrustning behövs? Finns det tillbehör som fungerar bra till den egna utrustningen? Hur ställer man in kameran för att få så bra bilder som möjligt? (bl.a. genomgång på hur man väljer skärpedjup med sin kamera). Kan man använda blixt för att få skarpare bilder? Vilken brännvidd passar till närbildsfoto och landskapsfoto. Dessa och många andra frågor tas upp och vi kikar på den egna utrustningens möjligheter.

Uteträff 3 - 25 april
Dags att i fält praktisera både närbilds- och landskapsfoto på någon plats där det finns goda möjligheter att praktisera bådelandskaps- och närbildsfoto. Det blir också möjlighet att få låna kamera och /eller objektiv för att testa annan utrystning än den man själv har. Vi tar med bilderna till nästa inneträff för att se vad som blev bra och vad som kunde göras bättre.

Inneträff 4 - 6 maj
Bildgenomgång med sedvanliga tips och råd. Efter det kikar vi lite på nattfotografering med enkel utrustning och lär oss lite om grunderna i efterarbetet framför datorn. Här fås också tips på bra gratisprogram och billigare program som man kan göra mycket med. Även litteraturtips och tips på internetsidor där man kan lära sig mera står på menyn.

Uteträff 4 - 16 maj (dubbelträff morgon-förmiddag)
Denna gång blir det en lite längre uteträff där vi praktiserar vad vi gått igenom och får nya tips under en morgon/förmiddag när vi besöker flera lokaler på Blekinges östkust. Vi hoppas på många bilder att ta med oss på den sista inneträffen.

Uteträff 5 - 23 maj
Plats ej bestämt men det blir möjligheter att fotografera allehanda natur.

Deltagarna kommer att få tillgång till cirkelledarens undervisningsmaterial för att kunna repetera på egen hand hemma.

Inneträffarna är varannan vecka i SV:s lokal på Ronnebygatan 9 i Karlskrona. Ev. skulle alla träffar kunna ske utomhus om covid-19 kvarstår till våren.

Har du ingen egen bil finns det möjlighet för samåkning.

Kursen startar när vi har minst 5 deltagare anmälda.

Ledare: Tony Svensson, vill du läsa mer om Tony kan du gå in på
http://www.naturreportage.se/kurser_21/startsida_kurser_21.htm