Trädgård, hus och hem

Praktisk beskärning av fruktträd, bärbuskar, prydnadsbuskar och träd.
Lär dig grunderna i trädbeskärning, varför och hur vi beskär dem för att få en god skörd med fin frukt i många år framöver.

INNEHÅLL:
Det blir praktiska beskärningsövningar av främst frukt och bärbuskar: Äpple, päron, plommon samt vinbär och hallon.
Vi beskär också prydnadsbuskar och prydnadsträd. Kursen kommer i första hand vara praktisk men du kommer även att få ta del av teori och material.

FÖRKUNSKAPER:
Inga förkunskaper krävs. Kursen passar dig som privatperson som vill lära dig att beskära dina egna träd och buskar.

PLATS:
Träffarna kommer vara hemma hos ledarna Mats och Elisabeth Martinsson på Nytäppsvägen 71-10, 374 94 TRENSUM. Den första träffen är planerad till lördag den 29 oktober och den andra träffen kommer att troligtvis vara den 22 april 2023. Datum bestäms gemensamt vid kursens första tillfälle. Kursen kommer delvis vara utomhus och på Mats loge/lada, tänk på att klä dig varmt och efter väder.

MATERIAL:
Tag med sekatör och grensåg om du har några. Annars säljer Mats Felko-sekatörer till reducerat pris på kursen.

OBS!
Kursen kommer att vara utomhus, klä dig efter väder.

LEDARE:
Kursledare är Hortonom Mats Martinsson. Jag är hortonom, utbildad på SLU Alnarp och Ultuna. Har varit trädgårdsrådgivare för yrkesmässig trädgårdsodling på bl.a. Länsstyrelsen i Blekinge i 16 år. Har haft en egen fruktodling i 15 år med äpple, plommon och körsbär. De 1200 äppleträden gjorde vi i familjen med egna händer.
Jag har även jobbat inom privata företag i Sydsverige med gödselmedel, växtskydd och inom livsmedelsindustrin.
Elisabet Martinsson är hortonom och har arbetet på Elitplantstationen, Balsgård som verksamhetsledare i många år. Främst med frukt- och bärväxter, prydnadsbuskar och Grönt Kulturarv