Historia & Konsthistoria

SLÄKTFORSKNING, Grundkurs

INNEHÅL:
Lär dig släktforska!
Är du nyfiken på ditt släktträd? Kursen ger dig grundläggande kunskaper i ämnet släktforskning så att du kan börja söka dina rötter. Vi går igenom de viktigaste källorna, var de finns och hur man använder dem. Målet är att var och en ska komma igång med sin egen forskning. Alla får chansen att få hjälp och att ställa frågor. För att hitta dina släktingar krävs det att du har vissa grunduppgifter så som födelsedatum, födelseförsamling, förnamn och efternamn, ta med dig detta till kursen så kommer du snabbare igång med din forskning. Tiden ägnas också åt att deltagarna forskar på plats och får hjälp.

MATERIAL:
Elev abonnemang på Arkiv Digital, kostnad 395:-/ deltagare (gäller för 13 veckor). Som deltagare har du möjlighet att använda programmet på din hemdator. Detta beställs av SV, inloggningsuppgifter får du av ledaren. (Ingår i materialavgiften). Du får gärna ta med din egen dator till kursen. Annars finns det datorer på plats.

FÖRKUNSKAPER:
Grundkurs Datavana krävs

STUDIEPLAN:
1. Presentation av litteratur, registrering av Arkiv Digital. De olika aktörerna ArkivDigital, SVAR och Ancestry .
2. Arkivens uppkomst, folkbokföring
3. Källhänvisning och källkritik. Dokumentera, arkivera och presentera.
4. Varför heter vi som vi gör. Äldre ord och begrepp.
5. Paleografi - handskriftsläsning
6. Kyrkbokslatin
7. Användbara cd/dvd-skivor, abonnemang på nätet och andra sajter som man har nytta av i sin släktforskning. Sammanfattning

LEDARE:
Vanja Stjernberg, har en lång erfarenhet av släktforskning.