Ta hand om och återanvänd

Ta hand om och återanvänd

Hantverk

Kursen förmedlar grundläggande kunskap kring byggnads- och möbelvård smart återanvändning av äldre objekt. Deltagarna lär sig hur vi hanterar äldre möbler eller miljöer på ett autentiskt sätt.
Det kan vara några värdefulla ärvda stolar som bär på en personlig berättelse eller ett loppisfynd som vi vill arbeta med att ge ett nytt liv och en lämplig plats där det hör hemma.
Det kan även vara en inomhusmiljö som vi vill bevara och kombinera med något nytt.
Deltagarna lär sig något om arkitektens helhetstänk och hur man kan kombinera äldre objekt och miljöer i nya sammanhang.

I föreläsningsdelen tittar vi på kulturhistoriskt intressanta miljöer och analyserar hur de är uppbyggda och fungerar i ett större sammanhang.
I den praktiska kursdelen förmedlar kursen grundläggande kunskaper och tips i praktisk möbel- och byggnadsvård.
Vi tar oss även en titt på fenomenet nätauktionsfirmor och utbudet av äldre möbler som man kan hitta där. Vi tittar på vad som kan vara viktigt att tänka på när man går i köptankar och vi trendspanar.
I kursens praktiska del utgår vi från kursdeltagarens egna exempel. Inga förkunskaper krävs.

Dagmar Nordberg:
Jag är utbildat designer och inredningsarkitekt och har jobbat i många år i Milano, Berlin, Kiel och runt om i Sverige.
Jag är medlem i Sveriges Arkitekter som SIR/MSA och är Blekinges ombud för Svenska byggnadsvårdsföreningen.
Som inredningsarkitekt har jag arbetat med design i olika miljöer så som privatbostäder, banker, en prisbelönt husbåt och med renovering av äldre hus och gårdar.
Jag har undervisat i Form och design bl a på konsthögskolan i Hannover och i Sverige.
Under senare år har jag jobbat som utställningsproducent och formgett utställningar på olika museer runtom i Europa, bl a Hamn-museet i Nacka, ubåtshallen på Marinmuseet i Karlskrona och Tingshuset i Sölvesborg.
Min passion är att kombinera modern design med med traditionella, beprövade byggnadsmaterial för att skapa en levande helhet i rummet. Det är spännande att kombinera gammalt och nytt!
Det ska bli roligt att möta intresserade kursdeltagare för att utveckla nya projekt tillsammans kring rummets möjligheter, färg, form, material och belysning!