Hantverk & konst

Tvåändsstickning skiljer sig från vanlig stickning genom att man hela tiden stickar med två garnändar, som snos om varandra för varje maska. Garnet håller man i höger hand och kastar om stickan. Resultatet blir fasta, varma, slitstarka och vackra plagg som till exempel handledsvärmare, vantar, sockor och mössor. Du får lära dig att lägga upp med flera garnändar, sticka räta och aviga maskor, sticka mönster med två färger och sticka mönsterkrus (ytmönster). Din provstickning kan om du stickar en make, användas som handledsvärmare. För att få glädje av kursen behöver du ha viss stickvana och kunna sticka runt på strumpstickor.

Ta med: Strumpstickor 2,5 och en jumpersticka 3,5. Om du har kan du också ta med z-tvinnat ullgarn och någon bok om tvåändsstickning.

Kursledare har med: Z-tvinnat garn till försäljning, tillräckligt för ett par handledsvärmare. Materialet betalas till ledaren.

Kursen kommer att vara till våren 2020 och under helgen.

Åsa är ursprungligen från Stockholm men flyttade till Blekinge för snart 20 år sedan. I mitt arbete som hemslöjdskonsulent har jag haft möjlighet att prova på de flesta textila tekniker. Mina personliga favoriter är tekniker där allt som behövs är ett garnnystan och enkla redskap som stickor eller nålar av olika slag. Trots de enkla medlen är variationsmöjligheterna oändliga och de mest fantastiska textiler kan bli till.