Lär dig den grafiska tekniken träsnitt på Falu Konstgrafiska Verkstad

Träsnitt är en gammal konstnärlig teknik som är förvånansvärt lätt att lära sig. Vi arbetar med mdf-skivor som är lätta att skära i. Man skär linjer och former på sin skiva med särskilda knivar och överför motiven på papper med hjälp av en traditionell grafikpress. De tryckta konstverken har starka uttryck med tydliga former och färger. Det är lätt att göra något häftigt och träsnitt ger ofta en affisch-känsla med knalliga färger.

Det går att grotta ner sig för den detaljinriktade, till exempel göra uttrycksfulla självporträtt och lägga stor energi på att få till fina infärgningar. Samtidigt kan även den mer rastlösa personligheten hitta roliga metoder: man kan med fördel skära fritt och slarvigt, eller helt enkelt använda några av de utskurna formerna Nina ordnat och komponera en bild utifrån dem. Lusten att skapa står i fokus.

Nina är en uppmuntrande och tillåtande lärare som fokuserar på att eleverna själva ska göra upptäckter. På den här kursen lär Nina ut träsnittets grunder och sedan är det fritt fram att experimentera tillsammans. Poängen är att du som deltagare ska förstå hur Nina som konstnär tänker: man leker sig fram och tar ”det korrekta sättet” med en nypa salt. Att skapa är att vara fri.