Två mästare i broderi- vernissage

Två mästare i broderi- vernissage

Hantverk & konst

Två mästare i broderi-
Margareta Djoos Mora-vitbroderier och Anna-Karin Jobs Arnberg dala-Floda-påsömsbroderier

Om Margareta:
Margareta Djoos från Mora är en av landets skickligaste i bundna broderitekniker. År 2000 erhöll hon sitt gesällbrev med stor silvermedalj. Fyra år senare, år 2004, erhöll hon mästarbrev i trådbundna broderitekniker. Tekniken lärde hon sig som ung av sin mor och mormor. I moradräkten finns många av de broderitekniker som hon fördjupat sig i. Under många år arbetade Margareta på Skansens Klädkammare i Stockholm, vid sidan av det har hon haft mängder av kurser i tekniken.

Om Anna-Karin
Anna-Karin Jobs Arnberg från Dala-Floda har sedan hon var ung ägnat sig åt Flodas typiska yllebroderi påsöm som finns i många av Flodas dräktplagg. År 2004 erhöll hon gesällbrev med liten silvermedalj och i år 2018 erhöll hon mästarbrev i broderitekniken. Redan i ungdomen besökte hon många traditionsbärare för att lära sig påsömmen. Bl.a. har hennes mor och gammelmoster betytt mycket. Anna-Karin är f.d. länshemslöjdskonsulent och arbetar numera som antikvarie vid Dalarnas museum. Vid sidan av det har hon haft mängder av kurser i tekniken.

Prova på och kurser under utställningen
I Samarbete med Studieförbundet vuxenskolan, Ottilia Adelborg ideell förening och Floda/Gagnefs ideella hemslöjdsförening.

Vernissage och prova på under vernissagen den 29 september:
12:00 prova på bundna tekniker med Margareta Djoos och påsöm med Anna-Karin Jobs Arnberg
14:00 Vernissage