Djur, natur & miljö

Drömmer du om egen honung? Här får du lära dig att starta en biodling från början.

Teoretiska genomgångar och praktiska moment genomförs parallellt under kursen. Vi träffas digitalt via videmötesverktyget Microsoft Teams under de 5 teoretiska träffarna och på Bigård i Torsåker under de 5 praktiska träffarna. Kursen sker i samarbete med Biodlarföreningen Västra Gästrikland.

Som deltagare behöver du själv införskaffa skyddsdräkt och handskar inför de praktiska momenten. Närmaste försäljning av bidräkt finns hos Järbo biodlarservice.

Vi introducerar dig i biets fantastiska värld och ger dig grunderna till de praktiska moment som behövs för att sköta ett bisamhälle från den första sommaren. Du får också se samband med växtlighetens och vädrets betydelse för bin och kunskap om bins betydelse i ekologin.

LITE UR KURSENS INNEHÅLL:
Bisamhället och bisamhällets individer, Utrustning för en biodlare, Bisamhällets utvecklingsfaser, Bihälsa, Dragväxter, Honungsskattning från bisamhälle och Invintring av ett bisamhälle.

MATERIAL:
Boken 'Mina första år som biodlare' samt arbetsboken 'Mina biodling - Arbetsbok för deltagare' av Lotta Fabricius Kristiansen, ingår i kursavgiften.

TEKNISK UTRUSTNING:
För att kunna delta i de teoretiska träffarna behöver du internet, samt dator eller surfplatta. Du behöver inte ha deltagit i ett videomöte tidigare för att kunna delta, men du behöver grundläggande datakunskaper.

LEDARE: Jan Van Der Heyden

DATUM PROVA PÅ VIDEOMÖTE: onsdag 24/3
Tid: 18:00-19:00

DATUM TEORI: onsdag 7/4, 14/4, 28/4, 12/5, 26/5
Tid: 18:00-20:30

DATUM PRAKTIK: 17/4, 1/5, 15/5, 29/5, 12/6
Tid praktik: 11:00-14:00
OBSERVERA! Datum och tider för de praktiska momenten är preliminära och väderberoende. Ev ändring av datum stäms av med gruppen under kursen, beroende på väderlek.

COVID-19:
Vi förhåller oss till Folkhälsomyndighetens rekommendationer, anpassar upplägg för allas trygghet och meddelar deltagare vid eventuella förändringar.

Anmäl dig här till höger via knappen 'Anmälan', alt ring oss på 020-120 28 08
Sista dag för anmälan är måndag 21 mars

Om kursen är full kan du anmäla dig som reserv. Om intresset blir stort kan en ytterligare kurs eventuellt erbjudas.