Djur, natur & miljö

Drömmer du om egen honung? Här får du lära dig att starta en biodling från början.

Vi introducerar dig i biets fantastiska värld och ger dig grunderna till de praktiska moment som behövs för att sköta ett bisamhälle från den första sommaren. Du får också se samband med växtlighetens och vädrets betydelse för bin och kunskap om bins betydelse i ekologin.

STUDIECIRKELNS INNEHÅLL & UPPLÄGG
Vi pratar om Bisamhället och bisamhällets individer, Utrustning för en biodlare, Bisamhällets utvecklingsfaser, Bihälsa. Deltagarna kommer att få följa ett biår från "uppvaknande", vår genomgång, utökning, drottningbyte, skörd och slungning, honungshantering och invintring. Vi kommer även diskutera skillnaderna mellan traditionell hobby/husbehovsbiodling och den moderna biodlingen i företagsform. Kursens mål är att du själv skall kunna inneha och hantera egna bisamhällen.

Kursen består av både teori och praktiskt arbete. Under våren börjar vi med att träffas digitalt via videomötesverktyget Microsoft Teams under 4 tillfällen för teoripass. Därefter flyttar vi ut i naturen kring Rengsjö där vi fortsätter med flera praktiska pass utomhus under sommar och höst. De teoretiska delarna genomförs tisdagkvällar. De praktiska momenten genomförs preliminärt tisdagkvällar alt helgdagar på dagtid.

MATERIAL:
Boken "Bin till nytta o nöje" av Carl Otto Mattson och Johan Lang, ingår i kursavgiften.
Som deltagare behöver du skyddsutrustning inför praktiska moment senare i kursen. Vad du behöver och var du kan införskaffa detta pratar vi om under kursens gång.

TEKNISK UTRUSTNING:
För att kunna delta i de teoretiska träffarna behöver du internet, samt dator eller surfplatta. Du behöver inte ha deltagit i ett videomöte tidigare för att kunna delta, men du behöver grundläggande datakunskaper.

LEDARE
Lars Stensson
lasse@solbacka-bigard.se
070 171 56 59

KURSSTART
Tisdag 20 april 18:30 - 21:00

DATUM PROVA PÅ VIEDOMÖTE I TEAMS: tisdag 13/4
Tid: 18:30-19:30

DATUM TEORI: 20/4, 27/4, 11/5, 18/5
Tid: tisdagar 18:30-21:00
Plats: Digitalt via Microsoft Teams

DATUM PRAKTIK: 6/6, 12/6, 19/6, 29/6, 13/7, 27/7, 10/8, 24/8
Tid: tisdagar 18:30-21:00, helgdagar ca 12:00-15:00
Plats: Regnsjö
OBSERVERA! Datum och tider för de praktiska momenten är preliminära och väderberoende. De kan komma att behöva justeras. Exempelvis kan enstaka tisdagkvällar behöva flyttas till helgdagar. Ändring av datum stäms av med gruppen under kursen, beroende på väderlek.


COVID-19
Vi förhåller oss till Folkhälsomyndighetens rekommendationer, anpassar upplägg för allas trygghet och meddelar deltagare vid eventuella förändringar.

ANMÄLAN
Anmäl dig här till höger via knappen 'Anmälan', alt ring oss på 020-120 28 08
Sista dag för anmälan är tisdag 6/4.